fbpx
Časoris
Da vse težave čim bolj omilimo in poskrbimo, da bodo dolgoročne posledice zaradi epidemije čim manjše, uvedimo v družini določene aktivnosti, ki ne bodo koristile le otrokom, temveč tudi odraslim. Vir: Pixabay
Da vse težave čim bolj omilimo in poskrbimo, da bodo dolgoročne posledice zaradi epidemije čim manjše, uvedimo v družini določene aktivnosti, ki ne bodo koristile le otrokom, temveč tudi odraslim. Vir: Pixabay

Odloži zaslon in steci ven

Koliko ur na dan preživiš na spletu?

Paziti moramo, da na njem ne preživimo preveč časa in tudi da ga preživimo varno.

Na točki osveščanja o varni rabi interneta Safe.si ob današnjem dnevu varne rabe interneta opozarjajo na pomen skrbi za dobro počutje pri njegovi uporabi.

Šolanje na daljavo zaradi epidemije je mlade pahnilo v dolge ure dela z računalnikom, tablico ali mobitelom. Zaradi prepovedi druženja se je velik del zabave prenesel na naprave z zasloni, kar tudi prinaša neželene posledice.

Safe.si

Prek interneta se je v prvi četrtini leta 2020 izobraževala skoraj tretjina aktivnih oseb, ugotavlja statistični urad.

Zaradi povečanja števila ur, preživetih pred zasloni, se pojavljajo telesne spremembe, kot je povečanje teže, slabšanje vida, bolečine. Marsikdo se spopada še s psihičnimi težavami, naveličanostjo in preutrujenostjo.

Kaj lahko storimo?

Na Safe.si med drugim svetujejo, da naprave zavestno odložimo, v svoj dnevni ritem pa uvedemo gibanje.

Tudi številni otroci pravijo, da so prezasičeni z zasloni. Zato na točki osveščanja osnovne in srednje šole vabijo še k vključitvi v pobudo za redne dni brez njih v šoli in doma.

Priporočajo zamenjavo sedenja pred zaslonom s športnimi aktivnostmi ali pa telesno aktivno obliko pouka.

Dan varne rabe interneta v več kot 150 državah vsako leto obeležimo na drugi februarski torek. To je osrednji dogodek evropske mreže centrov za varnejši internet. Pri nas se je za izvedbo različnih, s tem povezanih aktivnosti letos prijavilo več kot 284 šol in drugih ustanov.

Za razmislek

  1. Koliko časa preživiš pred zaslonom in koliko v naravi?
  2. Opaziš kakšne posledice povečane uporabe interneta?
  3. Kakšne so pozitivne plati njegove uporabe?

Sandra

Hanžič je novinarka, ki jo ob spremljanju vsakodnevnega dogajanja najbolj veselijo druženje s prijatelji, potovanja in sprehodi v naravo.

Vprašanje tedna

Vreme

Ljubljana Slovenia
Sunny
30°C
 

Podprite Časoris

Pomagajte nam ohraniti Časoris.
Brez vas ni nas.

Pošljite sms Casoris5 na 1919 in darujte 5 evrov.

ali

Pomagajte prek PayPala. Uporabite lahko tudi bančno kartico.

Kako še lahko podprete Časoris?

Spletni arhiv Časorisa