Časoris
Otroci, ki so bili zlorabljeni, potrebujejo posebno obravnavo. Vir: Adobe Stock
Otroci, ki so bili zlorabljeni, potrebujejo posebno obravnavo. Vir: Adobe Stock

Odgovornost odraslih je, da zagotovijo korist otrok

Z besedami o odgovornosti odraslih je ministrica za pravosodje Lilijana Kozlovič odprla okroglo mizo, na kateri so različni strokovnjaki razpravljali o predlogu novega zakona, ki se tiče otrok.

Z njim bi poskrbeli za večjo zaščito otrok in varstvo njihovih koristi, kadar se znajdejo v hudih stiskah.

Ena od takih hudih stisk so spolne zlorabe. Do njih pride, ko se otrok neprimerno dotikajo tisti, ki jim otroci običajno najbolj zaupajo: starši, sorodniki, trenerji, učitelji, duhovniki.

Če otroci zlorabo razkrijejo, dejanje običajno začne preiskovati policija. Sproži se kazenski postopek, v katerem pa se prepogosto zgodi, da morajo otroci vedno znova povedati, kaj se jim je zgodilo.

To ni prav, saj svojo stisko tako znova podoživijo.

Prav zato strokovnjaki pripravljajo nov zakon, ki bi to spremenil. Med drugim naj bi nastala posebna hiša za otroke: prostor, kjer bi se otroci srečevali s strokovnjaki, da jim ne bi bilo treba treba na sodišče in k različnim izvedencem.

»Namen je, da strokovnjaki pridejo k otroku. Poleg tega naj bi otroci, žrtve spolne zlorabe, imeli dostop do psihosocialne podpore med postopkom in še pol leta po njem. Na okrogli mizi smo slišali tudi pripombo, da terapevtsko podporo potrebuje tudi družina oziroma nezlorabljajoči starš,« pojasnjuje Darija Maksimović Gončin iz Zveze prijateljev mladine Slovenije, ki je vodila pogovor o novem zakonu.

»Otrok, ki je bil žrtev spolne zlorabe, potrebuje posebno obravnavo, in ta zakon mu skuša to dati – preko izobraženih in prijaznih strokovnjakov, z zaščito pred srečanjem z obdolžencem in z obveznim snemanjem zaslišanja,« pravi strokovnjakinja, ki meni, da je zakon korak naprej v smeri zagotavljanja največje koristi otrok.

Slovarček

Izvedenec je strokovnjak, ki daje mnenja, nasvete o zadevah iz svoje stroke.

Za razmislek

  1. Ali poznaš pravilo o nedovoljenih dotikih?
  2. Zakaj nas včasih razočarajo tisti, ki jim najbolj zaupamo?
  3. Komu lahko poveš, če ti je hudo?

Sonja

Merljak Zdovc je urednica Časorisa. Je zelo radovedna in rada spoznava ljudi in njihove zgodbe. Veliko piše in včasih posname tudi kakšen video. Vesela bo, če ji pišeš.

Vprašanje tedna

Vreme

Ljubljana Slovenia
Partly cloudy
16°C
 

Podprite Časoris

Pomagajte nam ohraniti Časoris.
Brez vas ni nas.

Pošljite sms Casoris5 na 1919 in darujte 5 evrov.

ali

Pomagajte prek PayPala. Uporabite lahko tudi bančno kartico.

Kako še lahko podprete Časoris?

Spletni arhiv Časorisa