Časoris
Zakaj se mora tako strogo ocenjevati znanje na samem začetku, takoj po tem, ko je neka tema obravnavana? Vir: Adobe Stock
Zakaj se mora tako strogo ocenjevati znanje na samem začetku, takoj po tem, ko je neka tema obravnavana? Vir: Adobe Stock

Ocenjevanje na daljavo: da ali ne?

Kako bo potekalo ocenjevanje v času šolanja na daljavo?

Ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport je že izdalo ustrezna priporočila, toda nekateri se z ocenjevanjem na daljavo ne strinjajo.

Sklep ministrice omogoča manjše število ocen, kot jih zahteva pravilnik o ocenjevanju. Če je učitelj učence v drugem polletju že ocenil, lahko ocene zaključi. Če učenci v tem polletju ocen še nimajo, morajo pri posameznem predmetu pridobiti najmanj eno.

Da naj šole izvedejo preverjanje znanja brez ocenjevanja, pa je danes v pogovoru za TV Slovenija dejal direktor Zavoda za šolstvo Vinko Logaj

»Predlagali smo, naj na šolah resnično izvedejo preverjanje znanja, brez ocenjevanja, da se pogovorijo z učenci o merilih in kriterijih,« je povedal Logaj. 

Učiteljici Mateja Peršolja in Jožica Frigelj po spletu zbirata podpise, da letos številčnega ocenjevanja v osnovnih šolah ne bi bilo in da bi učencem le zapisali, ali napredujejo v višji razred.

Jožica Frigelj pravi, da so nekateri učenci računalnike dobili šele prejšnji teden, meseca zaostanka pa ne morejo tako hitro nadomestiti: »Takšno ocenjevanje ne bi bilo pravično.«

Kot poroča Delo, sta doslej zbrali 1300 podpisov. 

Tudi na oddelku za pedagogiko in andragogiko ter v Zvezi društev pedagoških delavcev opozarjajo na pogoje, ki bi morali biti izpolnjeni, če naj bo ocenjevanje znanja tudi strokovno legitimno.

Pomisleki letijo tudi na izvedbo mature.

V Sindikatu vzgoje, izobraževanja, znanosti in kulture Slovenije (SVIZ) prejemajo pisma z vprašanjem, ali je maturo mogoče varno izvesti.

Na Pedagoški fakulteti Univerze na Primorskem pozivajo pristojne k temeljitemu razmisleku o vztrajanju pri izvedbi mature v običajni obliki v teh zelo neobičajnih časih.

V Dijaški organizaciji Slovenije pa pravijo, naj se ta izvede, ko in če bodo ustrezni pogoji.

Za razmislek

  1. Kakšno je tvoje mnenje o ocenjevanju na daljavo: si za ali proti?
  2. S katerimi težavami se soočaš pri šolanju na daljavo?
  3. Kaj najbolj pogrešaš iz šole?

Romana

Dobnikar Šeruga rada potuje po vsem svetu. Spoznava nove kraje in ljudi in se vedno znova razveseli spoznanja, da smo prebivalci tega planeta zelo različni in vendar povsem enaki.

Vprašanje tedna

Vreme

Ljubljana Slovenia
Mostly cloudy
14°C
 

Podprite Časoris

Pomagajte nam ohraniti Časoris.
Brez vas ni nas.

SMS

Pošljite sms Casoris5 na 1919 in darujte 5 evrov.

ali

SMS

Pomagate nam lahko tudi na druge načine: z rednim mesečnim nakazilom, z bančno kartico ali prek PayPala.