Časoris
Izjava za medije predsednika SDS Janeza Janše ob odstopu predsednika vlade Marjana Šarca s položaja. Foto: Nebojša Tejić/STA
Izjava za medije predsednika SDS Janeza Janše ob odstopu predsednika vlade Marjana Šarca s položaja. Foto: Nebojša Tejić/STA

Novo vlado bo najverjetneje vodil Janez Janša

Ali kdaj prelomiš obljubo staršem, učiteljem, prijatelju?

Nikar se ne zgleduj po politikih, pri katerih ni to nič nenavadnega.

Stranki SMC in Desus sta pred parlamentarnimi volitvami leta 2018 zagotavljali, da ju sodelovanje z največjo stranko SDS ne zanima.

A ko je predsednik vlade Marjan Šarec januarja letos odstopil s položaja, sta si premislili. S stranko NSi in stranko SDS sta se začeli pogovarjati, ali bi lahko sestavili novo vlado pod vodstvom predsednika SDS Janeza Janše.

Kaj si želijo doseči v naslednjih dveh letih, so nazadnje zapisali v dokument, ki mu rečemo koalicijska pogodba. Dogovorili so se tudi, kdo predvidoma bi vodil katero od ministrstev.

Sprva je kazalo, da bi lahko odrasli še letos znova šli na volitve. Vsi člani strank SMC, Desus in NSi se namreč niso strinjali s sodelovanjem. Nazadnje so popustili in tako verjetno preprečili predčasne volitve.

Predsednik republike Borut Pahor se bo predvidoma danes uradno sestal z Janezom Janšo. Nato ga bo poslancem v državnem zboru najbrž predlagal kot kandidata za sestavo vlade.

Ti bodo o njem glasovali prihodnji teden.

Če želi Janez Janša postati predsednik vlade, potrebuje vsaj 46 glasov.

To ne bi smelo biti ovira, saj ima SDS skupaj z ostalimi tremi strankami SMC, NSi, Desus zagotovljenih predvidoma 48 glasov.

Borut Pahor lahko državni zbor obvesti tudi, da ga ne bo predlagal. Potem ima dva dni časa, da poišče novega kandidata. Če ga ne najde, bi lahko šli na predčasne volitve.

Svojo odločitev mora sporočiti najpozneje do petka.

Slovarček

Predsednik vlade vodi vlado. Sestavljajo jo ministri, ki so odgovorni za različna področja, denimo za izobraževanje ali za zdravje.

Ministri pripravljajo zakone s svojega področja, te pa poslanci v parlamentu lahko sprejmejo ali zavrnejo.

Za razmislek

  1. Zakaj je fino, če obljube, ki jo daš, ne prelomiš?
  2. Na kaj pomisliš ob besedi politika?
  3. Kdaj lahko prvič voliš?

Katarina

Bulatović rada piše in razmišlja. Opazuje svet in ga poskuša razumeti. V dobrem in slabem.

Vprašanje tedna

Podprite Časoris

Pomagajte nam ohraniti Časoris.
Brez vas ni nas.

SMS

Pošljite sms Casoris5 na 1919 in darujte 5 evrov.

ali

SMS

Pomagate nam lahko tudi na druge načine: z rednim mesečnim nakazilom, z bančno kartico ali prek PayPala.