Časoris
Učbeniki. Vir: Pixabay
Vir: Pixabay

Novi učbeniki za vse

Učbeniki so tiste knjige, iz katerih se učenci učite.

Za en predmet je lahko na voljo več učbenikov. Učitelji izberejo tistega, ki je po njihovem mnenju najbolj primeren za učence.

Učbeniki sledijo učnim načrtom. Ta določa, kaj je treba pri pouku početi.

Učni načrti se občasno spremenijo in takrat se spremenijo tudi učbeniki in delovni zvezki, ki dopolnjujejo učbenike. Učbenike si učenci izposodite v šoli, delovne zvezke, zvezke in druge šolske potrebščine pa starši kupijo v knjigarni.

V šolah imajo zato posebne učbeniške sklade in vsako leto si določen učbenik izposodi drug učenec.

Učbeniki sčasoma postanejo vse bolj oguljeni, zato jih je treba občasno zamenjati. To pa državo oziroma ministrstvo za izobraževanje stane veliko denarja, zato zamenjavo učbenikov skrbno načrtujejo.

Na ministrstvu so včeraj povedali, da bodo v letošnjem šolskem letu zagotovili dokončno obnovo učbeniških skladov. To pomeni, da bodo letos zamenjani vsi učbeniki, ki jih uporabljate učenci od prvega do devetega razreda.

»Šole bodo vsako leto dobile sredstva za obnovo učbeniškega sklada,« pravi ministrica dr. Maja Makovec Brenčič. Kako jih bodo menjavale, bo njihova odločitev. Zagotoviti pa bodo morale nakup učbeniškega gradiva za prvošolčke. To bo tako zanje prvič brezplačno.

Na ministrstvu bodo šolam za učbeniške sklade letos predvidoma zagotovili 3 milijone evrov. V prihodnje pa bodo oblikovali celovit model učbeniške politike.

»Ključna prvina učbeniške politike mora ostati kakovost,« še pravijo na ministrstvu.

 

Slovarček

Učbeniška politika načrtuje, kako bo država v prihodnje ravnala z učbeniki.

 

Za razmislek

  1. Zakaj je treba občasno zamenjati učbenike?
  2. Kako skrbiš zanje?
  3. Iz česa se najraje učiš?

Sonja

Merljak Zdovc je urednica Časorisa. Je zelo radovedna in rada spoznava ljudi in njihove zgodbe. Veliko piše in včasih posname tudi kakšen video. Vesela bo, če ji pišeš.

Vprašanje tedna

Podprite Časoris

Pomagajte nam ohraniti Časoris.
Brez vas ni nas.

SMS

Pošljite sms Casoris5 na 1919 in darujte 5 evrov.

ali

SMS

Pomagate nam lahko tudi na druge načine: z rednim mesečnim nakazilom, z bančno kartico ali prek PayPala.