Časoris
Begunski val je leta 2015 in 2016 oplazil tudi Slovenijo. Takšne so bile tedaj razmere ob meji pri Rigoncih. Foto Nebojša Tejić/STA
Begunski val je leta 2015 in 2016 oplazil tudi Slovenijo. Takšne so bile tedaj razmere ob meji pri Rigoncih. Foto: Nebojša Tejić/STA

Nova begunska kriza na obzorju?

Če o nečem ni objavljena novica, to še ne pomeni, da se nič ne dogaja ali da nekaj ne obstaja.  

Ker v medijih nekaj časa ni bilo novice o njih, smo na problem beguncev pozabili. A to ne pomeni, da begunci ne želijo več priti v Evropo.

Evropska unija je pred tremi leti zaustavila begunski val v Evropo tako, da se je dogovorila s Turčijo.

V tej državi je 3,7 milijona sirskih beguncev, ki so zaradi vojne zapustili domove, pa tudi begunci in migranti iz Afganistana in drugih držav.

Embed from Getty Images

Po izbruhu novih spopadov so iz Sirije spet množično začeli prihajati begunci. Turška vlada je izjavila, da je zanjo to breme preveliko, in jim je dovolila odhod v Grčijo.

Evropske države se zdaj bojijo, da bi se ponovilo leto 2015, ko je v Evropo prišlo milijon beguncev in migrantov. Napovedujejo, da bodo beguncem zaprle vrata.

To je že storila Grčija. Pred njeno mejo čaka na desettisoče ljudi.

Nekateri migranti poskušajo priti v Grčijo po morju. Pri tem je v čolnu, ki je potonil v morju pri grškem otoku Lezbos, umrl deček.

Države Finska, Francija, Nemčija, Luksemburg in Portugalska so javile, da so pripravljene sprejeti 1500 begunskih otrok, ki so bolni ali brez staršev obtičali v Grčiji.

Edina dobra rešitev za begunsko krizo je odstranitev vzrokov za begunstvo. To pomeni mir v Siriji in obnova porušene dežele, da bi se begunci lahko vrnili domov. Toda te rešitve še ni videti na obzorju.

Za razmislek

  1. Kako bi po tvojem lahko pomagali beguncem?
  2. Ali poznaš zgodbo kakšne begunke ali begunca?
  3. Poznaš še kakšen problem, o katerem mediji ne poročajo?

Za starše in učitelje

Kako govoriti o begunski krizi

Romana

Dobnikar Šeruga rada potuje po vsem svetu. Spoznava nove kraje in ljudi in se vedno znova razveseli spoznanja, da smo prebivalci tega planeta zelo različni in vendar povsem enaki.

Vprašanje tedna

Podprite Časoris

Pomagajte nam ohraniti Časoris.
Brez vas ni nas.

SMS

Pošljite sms Casoris5 na 1919 in darujte 5 evrov.

ali

SMS

Pomagate nam lahko tudi na druge načine: z rednim mesečnim nakazilom, z bančno kartico ali prek PayPala.