fbpx
Časoris
Vir: Zavod RS za varstvo narave

Noči nočnih metuljev

»Mami, mami, vešča!« Tudi ti tako preplašeno vzklikneš, če v kopalnici zagledaš nočnega metulja?

Kajti vešče so v resnici nočni metulji. Da so to zelo zanimiva bitja, se lahko prepričaš že nocoj, saj so se začele 12. Evropske noči nočnih metuljev.

Potekajo v vseh evropskih državah hkrati. Tudi v Sloveniji bodo strokovnjaki vsak večer vse do 5. oktobra razprostrli bele ponjave, vanje nastavili luč ter prepoznavali in popisovali nočne metulje, ki bodo prileteli nanje.

Če te bo zanimalo, ti bodo povedali, kakšen je njihov življenjski cikel, kako se med seboj prepoznajo, kako samčki privabljajo samičke in še veliko drugega. Ko bodo končali, bodo luč ugasnili in metuljem omogočili, da bodo nemoteno odleteli naprej.

V Sloveniji imamo okrog 3600 vrst metuljev. Od teh je le 180 vrst dnevnih metuljev, vsi ostali so nočni. Ti so morda nekoliko manj barviti, a zato nič manj zanimivi.

Če bi jih torej rad bolje spoznal, pridi na zbirališča vsak večer med 19.00 in 22.00 uro v primerni obleki in obutvi. Organizatorji priporočajo, da imaš s seboj baterijsko svetilko in dodatna toplejša oblačila. Če bo deževalo, bodo opazovanja odpadla, saj takrat metuljev ni.

 

Za razmislek

  1. Zakaj se nočnih metuljev ustrašimo, dnevnih pa ne?
  2. Pri številnih živalskih vrstah so samčki bolj barviti od samičk. Zakaj?
  3. Ali veš, kje živi največji metulj na svetu?

Sonja

Merljak Zdovc je urednica Časorisa. Je zelo radovedna in rada spoznava ljudi in njihove zgodbe. Veliko piše in včasih posname tudi kakšen video. Vesela bo, če ji pišeš.

Vprašanje tedna

Vreme

Ljubljana Slovenia
Mostly clear
18°C
 

Podprite Časoris

Pomagajte nam ohraniti Časoris.
Brez vas ni nas.

Pošljite sms Casoris5 na 1919 in darujte 5 evrov.

ali

Pomagajte prek PayPala. Uporabite lahko tudi bančno kartico.

Kako še lahko podprete Časoris?

Spletni arhiv Časorisa