Časoris
Foto: Neja Horvat/Raztreščena Duša
Foto: Neja Horvat/Raztreščena Duša

Neprimerni dotiki so prepovedani

V prihodnjih dneh se bodo zvrstili številni dogodki, ki opozarjajo na nasilje nad ženskami.

25. novembra se vsako leto začne 16 dni akcij proti tej obliki nasilja. Zaključijo se 10. decembra, na svetovni dan človekovih pravic.

O nasilju nad ženskami se dolgo ni govorilo. Veljalo je, da je to zasebna zadeva. Potem so strokovnjaki vse bolj učinkovito začeli opozarjati na posledice različnih oblik nasilja v družini. Poudarili so, da trpijo tudi otroci.

Nasilje nad ženskami niso le udarci, ampak tudi zmerjanje, žaljenje, otipavanje, ustrahovanje, zalezovanje, nadzorovanje.

To jesen še posebej odmeva razkritje, da se je znani hollywoodski filmski producent Harvey Weinstein grdo vedel do številnih znanih igralk in drugih žensk, saj jih je spolno nadlegoval oziroma se jih neprimerno dotikal. Nekatere so bile takrat še zelo mlade.

Po tem razkritju so začele na dan prihajati še informacije o zlorabah v drugih okoljih, tudi v Evropskem parlamentu in v medijih.

Mnoge ženske so o njih dolgo molčale; ene zato, ker jim niso verjeli, ko so poskušale spregovoriti, druge zato, ker so se bale, da bodo ostale brez službe.

Toda poročanje o Weinsteinovem vedénju v časopisih New York Times in New Yorker, ki je bilo pospremljeno tudi s številnimi dokumenti, je mnoge ženske opogumilo, da so spregovorile o svojih izkušnjah.

Zdaj že nekaj tednov na dan prihajajo podrobnosti o neprimernem ravnanju številnih moških. Nekateri so zato izgubili službo ali pa so se sami odločili, da odidejo.

 

Slovarček

Filmski producent se ukvarja s financiranjem filma.

Spolno nadlegovanje ni nedolžno izkazovanje pozornosti ali izražanje občudovanja, ampak zloraba moči enega spola nad drugim.

 

Za razmislek

  1. Kakšne oblike nasilja poznaš?
  2. Si ga že kdaj doživela?
  3. Ali veš, kdo ti lahko pomaga, da se ga ubraniš?

 

Za starše in učitelje

Kako govoriti o neprimernih dotikih

Sonja

Merljak Zdovc je urednica Časorisa. Je zelo radovedna in rada spoznava ljudi in njihove zgodbe. Veliko piše in včasih posname tudi kakšen video. Vesela bo, če ji pišeš.

Vprašanje tedna

Vreme

Ljubljana Slovenia
Clear
0°C
 

Podprite Časoris

Pomagajte nam ohraniti Časoris.
Brez vas ni nas.

Pošljite sms Casoris5 na 1919 in darujte 5 evrov.

ali

Pomagajte prek PayPala. Uporabite lahko tudi bančno kartico.

Kako še lahko podprete Časoris?

Spletni arhiv Časorisa

Hej, te zanima, kaj se dogaja okoli tebe?

Naroči se na Časoris in vsak dan izveš vse, kar moraš vedeti, da izpadeš kul pred frendi. S prijavo sprejemaš splošne pogoje in politiko zasebnosti.