Časoris
Srečni otroci skačejo na travniku. Vir: Lighttruth. CC BY-NC 2.0

Nekaj ti moram povedati

»Za vsakogar mora obstajati nekdo, kateremu lahko tako zaupa, da se mu zaupa, kadar mu je težko.«

Z besedami pesnika in dramatika Andreja Rozmana Roze se začenja poslanica Nekaj ti moram povedati ob tednu otroka. Ta je letos posvečen pogovoru in pastem mladostništva, ki jim morda najbolj pomaga ubežati prav odkritosrčen pogovor med otroki in otrok z odraslimi.

Do 11. oktobra bodo zato v društvih prijateljev mladine pripravljali številne ustvarjalne in likovne delavnice, igralnice in bralnice. Na njih bodo pozornost posvečali temu, kar bi otroci radi sporočili, pa jih morda nihče ne sliši.

V Zvezi prijateljev mladine Slovenije ob tem poudarjajo, da pogovor med otroki in odraslimi prepogosto poteka v eni smeri. Starši otrokom razlagajo, zapovedujejo ali ukazujejo, jih opozarjajo, prosijo ali jim kam prepovedujejo, ne da bi otroci lahko kaj vprašali ali pojasnili svoje stališče.

Predsednik otroškega parlamenta Ciril Cerovšek pravi: »Ne želimo si prepirov, sporov in okolja, kjer ne moremo priti do izraza, temveč potrebujemo okolje, kjer se bo vsak od otrok počutil varnega, ljubljenega in bo imel možnost spoznavanja samega sebe.« Predsednica ZPMS Darja Groznik pa, da moramo odrasli biti pripravljeni slišati in prisluhniti vsemu, kar nam otroci in mladi sporočajo.

Teden otroka izhaja iz svetovnega dneva otroka, ki ga je Generalna skupščina OZN sprejela leta 1954 in predlagala, da ga v vseh državah uvedejo do leta 1956. V Sloveniji ga praznujemo prvi ponedeljek v oktobru, v številnih drugih državah po svetu pa 20. novembra.

 

Za razmislek

  1. Kaj bi rad sporočil odraslim, pa jim ne moreš?
  2. Ali imaš občutek, da te poslušajo?
  3. Ali poznaš deklaracijo o otrokovih pravicah?

Sonja

Merljak Zdovc je urednica Časorisa. Je zelo radovedna in rada spoznava ljudi in njihove zgodbe. Veliko piše in včasih posname tudi kakšen video. Vesela bo, če ji pišeš.

Vprašanje tedna

Vreme

Ljubljana Slovenia
Cloudy
15°C
 

Podprite Časoris

Pomagajte nam ohraniti Časoris.
Brez vas ni nas.

Pošljite sms Casoris5 na 1919 in darujte 5 evrov.

ali

Pomagajte prek PayPala. Uporabite lahko tudi bančno kartico.

Kako še lahko podprete Časoris?

Spletni arhiv Časorisa