Časoris
Vrtnica, rožnata, v spomin. Vir: Pixabay
Vir: Pixabay

Nedolžne žrtve v Afganistanu

Na lep sončen pomladni dan je tole novico še posebej težko napisati: V afganistanskem glavnem mestu Kabulu so družine v nedeljo in ponedeljek pokopale več deset deklic, ki so umrle v nedeljskem terorističnem napadu.

V eksploziji avtomobila bombe pred srednjo dekliško šolo je umrlo najmanj 68 ljudi, večinoma šolark. Zakaj je prišlo do napada in kdo ga je izvedel, ni znano.

Ves svet se je odzval z ogorčenjem nad tem zločinom. Nobelova nagrajenka za mir Malala  Jusafzaj, ki so jo leta 2012 talibani ustrelili v glavo, je na Twitterju zapisala:

»Stopnjevanje terorizma je zaskrbljujoče za mir in demokracijo v Afganistanu. Svetovni voditelji se morajo združiti in zaščititi učence.«

Otroci so v deželah, kjer vlada nasilje, pogosto žrtve najhujših zločinov.

V Afganistanu so poleg njih tudi drugi civilisti tarča napadov. Pred skoraj natanko letom dni je v napadu na porodnišnico v Kabulu umrlo denimo 24 mater, otrok in dojenčkov.

V Nigeriji pa prebivalce že vrsto let ustrahuje skupina Boko Haram. V zadnjih enajstih letih je ta večkrat izvedla množične ugrabitve šolskih otrok.

Otrokove pravice ščiti posebna mednarodna konvencija. Vsi otroci imate pravico do življenja in do varnosti. Še več: kot ranljiva skupina morate biti posebej zaščiteni.

Za to si moramo prizadevati vsak posebej v vsakdanjem življenju in vsi skupaj kot mednarodna skupnost.

Slovarček

Talibani so skrajno islamsko gibanje v Afganistanu, ki med drugim nasprotuje šolanju deklic.

Za razmislek

  1. Kdo bi moral zaščititi otroke v Afganistanu in na kakšen način?
  2. Ali poznaš konvencijo o otrokovih pravicah?
  3. Katera pravica se ti zdi najpomembnejša?

Za starše in učitelje

Kako govoriti o terorizmu

Romana

Dobnikar Šeruga rada potuje po vsem svetu. Spoznava nove kraje in ljudi in se vedno znova razveseli spoznanja, da smo prebivalci tega planeta zelo različni in vendar povsem enaki.

Vprašanje tedna

Podprite Časoris

Pomagajte nam ohraniti Časoris.
Brez vas ni nas.

SMS

Pošljite sms Casoris5 na 1919 in darujte 5 evrov.

ali

SMS

Pomagate nam lahko tudi na druge načine: z rednim mesečnim nakazilom, z bančno kartico ali prek PayPala.