Časoris
Vir: Posnetek zaslona/Twitter
Vir: Posnetek zaslona/Twitter

Ne v mojem imenu

Napadi v Parizu so spodbudili številne odzive.

Svetovne znamenitosti so se ponoči obarvale v modro, belo in rdečo; v barve francoske trobojnice. Med njimi so bile opera v Sydneyju, stadion Wembley v Londonu, konica Svetovnega trgovinskega centra v New Yorku,  spomenik Jezusa Kristura v Riu De Janeiru.

Izjema je bila zgradba Empire State Building v New Yorku, ki se vsak večer poigrava z različnimi simbolnimi svetlobnimi odtenki. Zdaj je v izraz sočustvovanja ostala v temi.

Ljudje po vsem svetu so svojo žalost izražali s polaganjem cvetja in prižiganjem sveč pred francoskimi ambasadami in na kraju terorističnih napadov. Besede sožalja so objavili na družabnih omrežjih.

Odzvali so se tudi številni muslimani po vsem svetu. Želijo sporočiti, da se napadi islamskih skrajnežev ne dogajajo v njihovem imenu.

V Parizu so francoski muslimani lepili plakate, s katerim sporočajo, da niso islamisti. Ograjujejo se od skrajne islamistične skupine Islamska država (ISIS), ki je prevezela odgovornost za napad.

V Veliki Britaniji je skupina mladih muslimanov že pred časom pripravila kampanjo #notinmyname, kar pomeni: ne v mojem imenu.

Našteli so, zakaj ISIS ne zastopa islama ali muslimanov: ker je neislamski, ker ubija nedolžne, ker ni pravičen, ker ne spoštuje žensk. »Moramo se povezati in jih poskusiti ustaviti, da ne bodo škodili islamu in muslimanom,« pozivajo.

»Kar počnete, ni humano,« sporočajo islamskim skrajnežem. Zatorej – ne v mojem imenu.

Med muslimani in islamisti je razlika: prvi so verniki, drugi so skrajneži. V pravem islamu ni terorja.

Slovarček

Islamska država je vojaška skupina v Iraku in Siriji, ki želi ustvariti islamsko državo (kalifat), v katerem bi vladalo šeriatsko oziroma muslimansko versko pravo. Skupina je razglasila versko avtoriteto nad vsemi muslimani. V kalifat hočejo vključiti Sirijo, Jordanijo, Izrael, Palestino, Libanon, Ciper in del južne Turčije.

Sonja

Merljak Zdovc je urednica Časorisa. Je zelo radovedna in rada spoznava ljudi in njihove zgodbe. Veliko piše in včasih posname tudi kakšen video. Vesela bo, če ji pišeš.

Vprašanje tedna

Podprite Časoris

Pomagajte nam ohraniti Časoris.
Brez vas ni nas.

SMS

Pošljite sms Casoris5 na 1919 in darujte 5 evrov.

ali

SMS

Pomagate nam lahko tudi na druge načine: z rednim mesečnim nakazilom, z bančno kartico ali prek PayPala.