Časoris
V koronačasih je veliko družin preživelo več časa skupaj kot sicer. Vir: Pixabay
V koronačasih je veliko družin preživelo več časa skupaj kot sicer. Vir: Pixabay

Nazaj v šolo, že drugič to šolsko leto

Uf, kakšni časi so za nami.

Epidemije novega koronavirusa je bilo 31. maja uradno konec in od danes bodo šole spet polne življenja. Malo pa bo vse tudi drugače.

»Nekoliko me skrbijo higienski ukrepi, s katerimi nam grozijo. Bom lahko objela svojo najljubšo sošolko? Ali jo bom smela le gledati od daleč?« se sprašuje četrtošolka Ema Marenk.

Ema Marenk. Vir: Osebni arhiv
Ema Marenk. Vir: Osebni arhiv

Še dva dneva ostaja doma šestošolec Žiga Lah, ki komaj čaka, da bo spet videl prijatelje, s katerimi si ima veliko povedati.

Žiga Lah za računalnikom med domačo nalogo. Vir: Osebni arhiv
Žiga Lah. Vir: Osebni arhiv

»Vesel sem, da bom lahko konec šolskega leta dočakal v šoli. Super je tudi, da bomo ocene normalno zaključili. To leto je bilo polno presenečenj, ampak sem vesel, da se je vse dobro izteklo. Upam, da mi te izkušnje ne bo treba spet doživeti.«

Kaj pa učitelji? Ali tudi oni komaj čakajo, da se spet vidite?

»Zelo sem bila vesela novice, da se vračamo v šolo,« pravi učiteljica Katja Janič s I. osnovne šole Celje. »Številni učenci so mi pisali, da komaj čakajo, da spet sedejo v šolske klopi, saj predvsem pogrešajo druženje. Tudi pouk je v šoli učinkovitejši in pogosto zanimivejši.«

Najbolj se veseli srečanja s svojimi učenci in tega, da bo zopet lahko poučevala v svojem razredu in ne več na daljavo prek videokonferenc.

»Veselim se tudi srečanja s sodelavci, sploh tistimi, s katerimi v zadnjih mesecih nisem imela veliko stika. Čas karantene in dela od doma pa mi bo ostal v lepem spominu, saj sem več časa preživela s svojima otrokoma, jima bila na razpolago, ko sta me potrebovala, se preizkusila v vlogi njune učiteljice. Tudi spali smo lahko dlje; to bomo vsi pogrešali.«

Za razmislek

  1. Kaj je bilo bolje doma?
  2. Kaj je bolje v šoli?
  3. Bi ti bilo všeč, če bi jeseni pouk v šoli kombinirali s šolanjem na daljavo?

Sonja

Merljak Zdovc je urednica Časorisa. Je zelo radovedna in rada spoznava ljudi in njihove zgodbe. Veliko piše in včasih posname tudi kakšen video. Vesela bo, če ji pišeš.

Vprašanje tedna

Podprite Časoris

Pomagajte nam ohraniti Časoris.
Brez vas ni nas.

SMS

Pošljite sms Casoris5 na 1919 in darujte 5 evrov.

ali

SMS

Pomagate nam lahko tudi na druge načine: z rednim mesečnim nakazilom, z bančno kartico ali prek PayPala.