Časoris
Pogled na Dunaj. Vir: Unsplash
Pogled na Dunaj. Vir: Unsplash

Napad na Dunaju

Dunaj, varno in mirno mesto, v katerem od nekdaj v sožitju prebivajo meščani različnih narodnosti, je v ponedeljek zvečer pretresel teroristični napad.

Dvajsetletni moški je ob osmih, ko je bilo na ulicah in v restavracijah še veliko ljudi, napadel na šestih različnih krajih v središču mesta.

Umrli so bili štirje mimoidoči, 22 je bilo ranjenih. Napadalca, avstrijskega in makedonskega državljana, so kasneje ustrelili policisti.

Odgovornost za napad je sicer prevzela teroristična organizacija Islamska država.

Teroristični napadi so zadnja leta žal postali stalnica: leta 2015 v Parizu, leta 2016 v Bruslju , leta 2017 v Manchestru, leta 2019 na Šrilanki

Medtem ko Avstrijci žalujejo za žrtvami, policija še vedno išče morebitne druge napadalce. Meščane je pozvala, naj ne objavljajo posnetkov napadov na družbenih omrežjih, ampak naj jih pošljejo njim.

Avstrijski kancler Sebastian Kurz pa je v svoji izjavi državljanom posredoval pomembno sporočilo: »Nikoli ne bomo dovolili, da sovraštvo dobi zagon. Zavedati se moramo, da ne gre za konflikt med kristjani in muslimani ali med Avstrijci in migranti. Gre za boj med številnimi, ki verjamejo v mir, in peščico, ki si želi vojno.«

To dokazuje junaško dejanje treh Dunajčanov turškega oziroma palestinskega rodu. Tvegali so življenje, da so starejšo gospo rešili pred napadalcem in pomagali ranjenemu policistu.

Slovarček

Kancler je beseda, ki jo Avstrijci in Nemci uporabljajo za premiera, to je predsednika vlade.

Terorizem pomeni uporabo nasilja, zlasti proti političnim nasprotnikom. S takimi napadi hočejo napadalci zasejati strah.

Islamska država ali IS je teroristična skupina v Iraku in Siriji, ki hoče s silo ustvariti islamsko državo. V svoje vojaške sile novači tudi mlade evropske muslimane.

Za razmislek

  1. Ali igraš na računalniku ali napravah igrice, v katerih je treba streljati?
  2. Zakaj?
  3. Ali znaš razlikovati med tem, kar se dogaja v računalniških igricah, in tem, kar se zgodi v resničnem svetu?

Za starše in učitelje

Kako govoriti o terorizmu

Romana

Dobnikar Šeruga rada potuje po vsem svetu. Spoznava nove kraje in ljudi in se vedno znova razveseli spoznanja, da smo prebivalci tega planeta zelo različni in vendar povsem enaki.

Vprašanje tedna

Podprite Časoris

Pomagajte nam ohraniti Časoris.
Brez vas ni nas.

SMS

Pošljite sms Casoris5 na 1919 in darujte 5 evrov.

ali

SMS

Pomagate nam lahko tudi na druge načine: z rednim mesečnim nakazilom, z bančno kartico ali prek PayPala.