Časoris
Poletje in počitnice. Vir: Pixabay
Med poletnimi počitnicami mnogi otroci niso mogli na letovanja, ker so ta odpadla. Jeseni bo morda nova priložnost. Vir: Adobe Stock

Namesto zdravstvenih letovanj krompirjeve počitnice

Ti je med poletnimi počitnicami uspelo vse, kar si načrtovala? Ali pa te je korona prikrajšala za kakšno dogodivščino?

Mnogi otroci so bili razočarani, ker poleti niso mogli v kolonijo na Hrvaško. Številni organizatorji zdravstvenih letovanj so se namreč zbali, da v koronačasih ne bodo mogli poskrbeti za njihovo varnost.

Na morje je tako odšlo pol manj otrok kot običajno. V Zavodu za zdravstveno zavarovanje Slovenije (ZZZS) so se zato odločili, da bodo preostali denar za zdravstvena letovanja porabili jeseni.

»Neporabljenih je ostalo 896.415,60 evrov za 3.228 otrok. Zaradi širjenja okužb z novim koronavirusom so številni organizatorji odpovedali letovanja na Hrvaškem. Nekateri so želeli letovanja izpeljati na nadomestni lokaciji v Sloveniji, a jim tega zaradi razpisnih pogojev nismo mogli omogočiti,« pojasnjuje Damjan Kos iz ZZZS.

Ker v ZZZS ne želijo, da bi bili otroci letos preveč prikrajšani za to pomembno preventivno dejavnost, so se odločili za nov razpis. Upajo, da se bodo nanj prijavili vsi, ki bi organizirali varstvo v času krompirjevih počitnic. Seveda bodo morali pri tem upoštevati priporočila NIJZ in epidemiološko sliko. 

V ZPM Moste – Polje vsako leto otroke odpeljejo na morje v Zambratijo. Tudi letos so tam brezskrbne počitnice omogočili petim skupinam otrok. Le zadnja, šesta, je zaradi širjenja okužb na Hrvaškem, zaradi katerega se je ta država znašla na rdečem seznamu, počitnice preživela na slovenski obali.

»Zagotovo se bomo prijavili tudi na razpis za porabo preostanka sredstev za zdravstvena letovanja otrok,« pravi predsednica Anita Ogulin.

Skrbijo pa jo omejitve, ki jih lahko prinesejo ukrepi za zajezitev širjenja novega koronavirusa.

»Od teh bo odvisna izvedba tako krompirjevih kot tudi božično-novoletnih počitnic, ki jih načrtujemo za otroke in mladostnike.«

Za razmislek

  1. Kakšni so tvoji spomini na letošnje poletje?
  2. Kaj običajno počneš med krompirjevimi počitnicami?
  3. Kateri je tvoj najljubši letni čas?

Sonja

Merljak Zdovc je urednica Časorisa. Je zelo radovedna in rada spoznava ljudi in njihove zgodbe. Veliko piše in včasih posname tudi kakšen video. Vesela bo, če ji pišeš.

Vprašanje tedna

Vreme

Ljubljana Slovenia
Sunny
25°C
 

Podprite Časoris

Pomagajte nam ohraniti Časoris.
Brez vas ni nas.

Pošljite sms Casoris5 na 1919 in darujte 5 evrov.

ali

Pomagajte prek PayPala. Uporabite lahko tudi bančno kartico.

Kako še lahko podprete Časoris?

Spletni arhiv Časorisa