fbpx
Časoris
Branje.

NAJhitrejša bralka je trinajstletna Brina

Predstavljajte si, da bi eno izmed knjig o Harryju Potterju prebrali v pičli eni uri. 

To se zdi skoraj nemogoče, saj povprečni bralec potrebuje tri minute časa, da natančno prebere en natipkan list papirja. Ta brez presledkov vsebuje približno 600 besed. 

Devetkrat hitreje kot povprečni odrasli bere 13-letna Brina Poropat, ki je s 1874 prebranimi besedami na minuto postala absolutna državna rekorderka v hitrem branju.

Knjigo Harry Potter in svetinje smrti bi Brina na primer prebrala v zgolj dveh urah. Brez težav se lahko kosa s svetovno rekorderko v hitrem branju, ki je priljubljeno uspešnico pogoltnila v 47 minutah. V eni minuti je prebrala 4251 besed.

Učenka Osnovne šole Tabor 1 v Mariboru se je na tekmovanju v hitrem branju pomerila s 35 šolarji iz vse Slovenije. Pri branju ni bilo pomembno le, da so besedila prebrali v najkrajšem možnem času, ampak tudi, da so prebrano razumeli in si zapomnili.

Trinajstletnica je prekosila zdaj že nekdanjo slovensko rekorderko Vanjo Jus iz Evropskega inovacijskega centra Univerzum Minerva. Njen rekord je bil 994 prebranih besed na minuto.

»Verjamemo, da s tekmovanjem v hitrem branju širimo slovensko bralno kulturo in omogočamo posameznikom, da preko tovrstnih tekmovanj preverjajo usvojene veščine,« pravi Vanja Jus.

Tekmovanje v hitrem branju je letos potekalo že drugič.

 

Za razmislek

Ali lahko vsak postane vešč hitrega branja?

Bi tudi ti rad osvojil to veščino?

Kaj ti je pri branju najbolj všeč?

Sabina

Lavrič je novinarka, ki rada plava, teče, hodi in se tudi sicer veliko posveča športu.

Vprašanje tedna

Vreme

Ljubljana Slovenia
Sunny
29°C
 

Podprite Časoris

Pomagajte nam ohraniti Časoris.
Brez vas ni nas.

Pošljite sms Casoris5 na 1919 in darujte 5 evrov.

ali

Pomagajte prek PayPala. Uporabite lahko tudi bančno kartico.

Kako še lahko podprete Časoris?

Spletni arhiv Časorisa