Časoris
Šolanje na daljavo, prekinitev stikov z vrstniki in prijatelji, prekinitev obiskovanja krožkov, treningov in tekmovanj in še marsikaj drugega je na številnih pustilo posledice. Vir: Pixabay
Šolanje na daljavo, prekinitev stikov z vrstniki in prijatelji, prekinitev obiskovanja krožkov, treningov in tekmovanj in še marsikaj drugega je na številnih pustilo posledice. Vir: Pixabay

Naj vas počitniški čas ne zavede, otroci so v stiski

Leto in pol epidemije je na vas, otroke, močno vplivalo.

Na to ne smemo pozabiti, čeprav so se začele počitnice, na kar so opozorili strokovnjaki, ki so se udeležili posveta o duševnih stiskah pri predsedniku republike Borutu Pahorju.

Dr. Marija Anderluh, predstojnica Službe za otroško psihiatrijo na Pediatrični kliniki v Ljubljani, je prepričana, da se brez ukrepov stanje ne bo izboljšalo.

Leta 2017 je imel duševne težave eden od devetih mladoletnikov, danes jih ima že vsak šesti.

Čas covida je poslabšal duševno zdravje mladih do te mere, da je potrebna urgentna pomoč. Ne vemo, kaj nas čaka jeseni. Če bo prišlo do novega zapiranja javnega življenja, šole, prosim, zapirajte zadnje.

Darja Groznik, predsednica ZPMS

Poslabšanje duševnega zdravja kažejo mnoge študije, tudi Mladina 2020 ter podatki Tom telefona. Namesto o simpatijah so klicatelji govorili o težavah s starši, samomorilnih mislih in drugih stiskah.

Za premagovanje težav je Darja Groznik predlagala okrepitev služb, ki otrokom nudijo psihološko pomoč, umestitev takšnih tem na razredne ure in krepitev aktivnosti, ki dvigajo samozavest.

Klinična psihologinja dr. Mateja Hudoklin je svetovala brezplačne aktivnosti za otroke med počitnicami, gradnjo mreže svetovalnih centrov po državi in okrepitev šolskega svetovalnega dela.

Zdravstveni minister Janez Poklukar je ocenil, da smo desetletja zanemarjali duševno zdravje mladih. Dejal je, da gre za družbeni problem, h kateremu moramo pristopiti vsi. Glavno orožje v prizadevanjih za odprtost šol pa je cepljenje.

Državni sekretar na ministrstvu za izobraževanje Damir Orehovec pa je dejal, da želijo izvesti večino aktivnosti v šoli. A če bo epidemiološka slika slaba, bo pouk potekal deloma na daljavo, deloma v šoli.

Za razmislek

  1. Kako je epidemija vplivala nate?
  2. Na koga se lahko obrneš v težavah?
  3. Ali se v šoli pogovarjate o občutkih?

Sandra

Hanžič je novinarka, ki jo ob spremljanju vsakodnevnega dogajanja najbolj veselijo druženje s prijatelji, potovanja in sprehodi v naravo.

Vprašanje tedna

Podprite Časoris

Pomagajte nam ohraniti Časoris.
Brez vas ni nas.

SMS

Pošljite sms Casoris5 na 1919 in darujte 5 evrov.

ali

SMS

Pomagate nam lahko tudi na druge načine: z rednim mesečnim nakazilom, z bančno kartico ali prek PayPala.