Časoris
Učiteljica Keishia Thorpe je postala naj učiteljica na svetu. Vir: posnetek zaslona/Varkay Foundation
Učiteljica Keishia Thorpe je postala naj učiteljica na svetu. Vir: posnetek zaslona/Varkay Foundation

Naj učiteljica je Keishia iz ZDA, naj učenec pa Jeremiah iz Sierra Leoneja

»Ta nagrada je za vsakega otroka, ki se počuti odrinjenega in ki deli mojo zgodbo. Vsi otroci si zaslužijo priložnost za uspeh. Pri tem jih ne sme ovirati noben politik ali zakon.«

To je po razglasitvi za naj učiteljico na svetu sporočila Keishia Thorpe, ki na mednarodni srednji šoli v ameriški zvezni državi Maryland priseljence in begunce pripravlja na vpis na fakulteto.

Prireditev, na kateri so podelili eno najpomembnejših nagrad na svetu – priznanje najboljšemu učitelju oziroma Global Teacher Prize – je bila tudi letos virtualna.

Iz Pariza, mesta, ki je gostilo sedmo podelitev priznanja, je učitelje po svetu nagovorila francoska igralka Isabelle Huppert.

»Prav v tem mestu se je začela doba razsvetljenstva. Svet se danes, tako kot takrat, sooča s številnimi izzivi. Znova se moramo prepustiti novim načinom razmišljanja, da bomo lahko z zaupanjem zrli v prihodnost. Upanje se vedno začne z izobraževanjem.«

S temi besedami je igralka napovedala nagrado za naj učenca na svetu. To je postal Jeremiah Thoronka iz države Sierra Leone v Afriki za sistem, s katerim lahko zmanjša izkoriščanje naravnih virov za pridobivanje energije.

V fundacijah Varekey in Chegg, ki podeljujeta nagrado, so prejeli več kot osem tisoč nominacij iz 121 držav za učitelje in več kot 3.500 prijav iz 94 držav za učence.

Za nagrado so se letos prvič potegovali tudi slovenski učitelji. Zastopala jih je Nina Jelen, Časorisova Tršica Nina.

»Biti učitelj zame ni samo poklic. Je velik del mojega življenja, v katerega je vključena celotna moja družina. Zaradi izbora sem imela možnost povedati, prikazati, kaj vse učitelji počnemo v razredih. In nenazadnje … sodelovanje pri projektu je dvignilo mojo samozavest. Dobila sem potrditev, da očitno delam nekaj prav in dobro.«

Za razmislek

  1. Kakšen je dober učitelj?
  2. Kakšna bi morala biti šola prihodnosti?
  3. Kako te lahko zaznamuje dober učitelj?

Sonja

Merljak Zdovc je urednica Časorisa. Je zelo radovedna in rada spoznava ljudi in njihove zgodbe. Veliko piše in včasih posname tudi kakšen video. Vesela bo, če ji pišeš.

Vprašanje tedna

Podprite Časoris

Pomagajte nam ohraniti Časoris.
Brez vas ni nas.

SMS

Pošljite sms Casoris5 na 1919 in darujte 5 evrov.

ali

SMS

Pomagate nam lahko tudi na druge načine: z rednim mesečnim nakazilom, z bančno kartico ali prek PayPala.