Časoris
Podprite Časoris

Naj učitelj 2020 na svetu je Indijec

V eni najbolj čarobnih dvoran na svetu so podelili eno najpomembnejših nagrad na svetu: priznanje najboljšemu učitelju oziroma Global Teacher Prize.

Prejel jo je učitelj iz Indije Ranjitsinh Disale.

»Učitelji spreminjamo življenja otrok z mešanico krede in izzivov,« je po razglasitvi dejal ganjeni učitelj iz revne vasice v indijski državi Maharaštra. V desetih letih je prihodnost svojih učenk postavil na glavo. Ena od njih je diplomirala; kaj takega je bilo pred njegovim prihodom v šolsko stavbo med hlevom in skladiščem nepojmljivo.

V fundaciji Varekey, ki podeljuje nagrado, so prejeli več kot 12 tisoč prijav in nominacij iz 140 držav. Med finalisti so učitelji iz Vietnama, Južne Koreje, Združenih držav Amerike, Južnoafriške republike, Velike Britanije, Italije, Nigerije, Indije, Malezije, Brazilije.

»Vsi učence učijo, da imamo po svetu enake vrednote, upanja, sanje in tudi razočaranja. Več stvari nas povezuje, kot razdvaja,« je dejal voditelj prireditve britanski komik Stephen Fry.

Virtualno podelitev priznanj so pripravili v londonskem Prirodoslovnem muzeju in jo predvajali prek YouTuba.

Stephen Fry je obdan z okostji dinozavrov, mamutov in sinjega kita, po imenu Hope (Upanje), med drugim spomnil, da je muzej velika učilnica: »Razvnema otroško domišljijo in spodbuja, da nam je mar za naš planet in vsa živa bitja. Sporoča, da smo vsi del istega naravnega ekosistema.«

Ranjitsinh Disale je prvi od prejemnikov nagrade v višini milijon ameriških dolarjev, ki se je odločil, da jo bo delil z drugimi finalisti. »Učitelji delimo in če delimo, rastemo,« je pojasnil odločitev, da polovico nagrade razdeli med preostale finaliste. »Skupaj lahko spremenimo svet.«

Posebno priznanje za koronajunaka pa je prejel učitelj Jamie Frost iz Velike Britanije, ki prek DrFrostMaths v koronačasih otroke po vsem svetu na daljavo uči, da so matematične zagonetke lahko zabavne.

Za razmislek

  1. Katere so lastnosti dobrega učitelja?
  2. Kdo na tvoji šoli te navdušuje?
  3. Kdo vse je tvoj učitelj?

Sonja

Merljak Zdovc je urednica Časorisa. Je zelo radovedna in rada spoznava ljudi in njihove zgodbe. Veliko piše in včasih posname tudi kakšen video. Vesela bo, če ji pišeš.

Vprašanje tedna

Vreme

Ljubljana Slovenia
Mostly clear
12°C
 

Podprite Časoris

Pomagajte nam ohraniti Časoris.
Brez vas ni nas.

Pošljite sms Casoris5 na 1919 in darujte 5 evrov.

ali

Pomagajte prek PayPala. Uporabite lahko tudi bančno kartico.

Kako še lahko podprete Časoris?

Spletni arhiv Časorisa