Časoris
LGBTI+ mladi pogosto mislijo, da so edini, ki se soočajo s vprašanji naklonjenosti do istega spola ali pa s sprejemanjem lastnih teles in želenih načinov izražanja svoje identitete. Zato je pomembno, da obstajajo v njihovih življenjih pomembni odrasli - vzorniki. Vir: Freepik
LGBTI+ mladi pogosto mislijo, da so edini, ki se soočajo z vprašanji naklonjenosti do istega spola ali pa s sprejemanjem lastnih teles in želenih načinov izražanja svoje identitete. Zato je pomembno, da obstajajo v njihovih življenjih pomembni odrasli - vzorniki. Vir: Freepik

Nagovarjati moramo vse vrste raznolikosti

Junija praznujemo mesec ponosa LGBTI+ skupnosti. V soboto se tako začne slovenski teden ponosa, ki se bo zaključil s tradicionalno parado.

Ta mesec so izbrali, ker so se junija 1969 pripadniki skupnosti množično uprli diskriminaciji. A mnogi se še vedno soočajo z različnimi težavami.

V Sloveniji so mladi žrtve nasilja doma, v šoli in javnem prostoru. Do njih se neprimerno obnašajo tudi v zdravstvenih in socialnih službah, ugotavlja Anže Jurček s fakultete za socialno delo, ki je sodeloval v evropskem projektu Raznolikost in otroštvo.

Velika večina gejev in lezbijk je še vedno žrtev nasilja. Med podatki iz leta 2003 (53,3 odstotka) in tistimi iz leta 2014 (50,3 odstotka) ni občutnih razlik. Zaskrbljujoče pa je večje nasilje v šolah. To se je podvojilo z 22 na 44 odstotkov.

Anže Jurček, raziskovalec

Podobno ugotavljajo druge raziskave, ki so pokazale, da so vse LGBT+ osebe v veliki meri (40 odstotkov) deležne diskriminacije in nasilja v šolah.

V evropskem projektu Raznolikost in otroštvo so prepoznavali tudi različne vrste nasilja nad njimi.

Pogosta sta psihično nasilje in nesprejemanje mladih v domačem okolju, kar lahko vodi v mladoletno brezdomstvo.

LGBTI+. Vir: Freepik
Vir: Freepik

Naleteli so tudi na dobre prakse. V eni od srednjih šol, denimo, izvajajo krožek, ki dijakom omogoča pogovor o teh temah.

Tudi sodelujoči v projektu menijo, da se je o teh temah treba čim več pogovarjati.

Predlagajo še izobraževanje strokovnjakov, da bodo znali prepoznavati tovrstno nasilje in se odzivati nanj.

Ustanove pa morajo po njihovih priporočilih s programi in plakati sporočati, da v njihovih prostorih spoštujejo raznolikost in da se mladi pri njih lahko počutijo varne.

Slovarček

LGBTI+ je kratica za skupnost lezbijk, gejev, biseksualnih, transspolnih in interspolnih oseb ter oseb drugih spolnih usmerjenosti, identitet ali izrazov.

Za razmislek

  1. Znaš prepoznati nasilje?
  2. Na koga se lahko obrneš, če se soočaš z njim?
  3. Katere organizacije so še posebej v pomoč skupnosti LGBTI+?

Sandra

Hanžič je novinarka, ki jo ob spremljanju vsakodnevnega dogajanja najbolj veselijo druženje s prijatelji, potovanja in sprehodi v naravo.

Vprašanje tedna

Podprite Časoris

Pomagajte nam ohraniti Časoris.
Brez vas ni nas.

SMS

Pošljite sms Casoris5 na 1919 in darujte 5 evrov.

ali

SMS

Pomagate nam lahko tudi na druge načine: z rednim mesečnim nakazilom, z bančno kartico ali prek PayPala.