Časoris
Vir: promocijsko gradivo
Vir: promocijsko gradivo

Na pomembnem političnem obisku o prihodnosti Evrope

Kakšna bo prihodnost Evropske unije, potem ko se je Velika Britanija odločila, da ne bo več ostala njena članica?

O tem sta se pogovarjala dva pomembna politika: predsednik slovenske vlade dr. Miro Cerar in predsednik Evropskega sveta Donald Tusk, ki je prišel na obisk v našo državo.

Obisk velja za zelo pomembnega, saj je Slovenija prva, ki jo je Tusk obiskal, potem ko je Velika Britanija začela s pogajanji o izstopu iz Evropske unije in potem ko so članice Evropske unije sprejele pomemben dokument. To je Rimska deklaracija, ki začrtuje prihodnost Evrope.

Miro Cerar je dejal, da se morajo države, ki so ostale v Evropski uniji, osredotočiti na gospodarski razvoj, zviševanje zaposlenosti, povečevanje socialnega blagostanja, zagotavljanje varnosti in modernizacijo Evropske unije.

Dodal je še, da bo Slovenija kljub odhodu Velike Britanije še naprej spodbujala enotnost držav v Evropi. Prizadevala si bo, da bodo evropskih in slovenski državljani ohranili svoje pravice.

Velika Britanija ostaja pomemben partner Evropske unije in Slovenije, pa čeprav zapušča skupnost držav, v kateri je bila kar 43 let.

 

Slovarček

Politiki so tisti ljudje, ki odločajo o zadevah, ki so pomembne za državo, podobno kot starši odločajo o stvareh, ki so pomembne za družino.

Evropski svet je organ, ki povezuje voditelje iz držav, ki so članice Evropske unije. To pomeni, da je slovenski predstavnik v Evropskem svetu prav premier Miro Cerar. Evropski svet ne sprejema zakonov, ampak oblikuje splošne politične smernice in prednostne naloge EU.

Blagostanje pomeni obilje materialnih dobrin.

 

Za razmislek

  1. Zakaj so se evropske države povezale v Evropsko unijo?
  2. Zakaj Velika Britanija ne želi več ostati v tej skupnosti držav?
  3. Katera država se zdaj trudi, da bi postala članica Evropske unije?

 

Sonja

Merljak Zdovc je urednica Časorisa. Je zelo radovedna in rada spoznava ljudi in njihove zgodbe. Veliko piše in včasih posname tudi kakšen video. Vesela bo, če ji pišeš.

Vprašanje tedna

Vreme

Ljubljana Slovenia
Cloudy
2°C
 

Podprite Časoris

Pomagajte nam ohraniti Časoris.
Brez vas ni nas.

Pošljite sms Casoris5 na 1919 in darujte 5 evrov.

ali

Pomagajte prek PayPala. Uporabite lahko tudi bančno kartico.

Kako še lahko podprete Časoris?

Spletni arhiv Časorisa

Hej, te zanima, kaj se dogaja okoli tebe?

Naroči se na Časoris in vsak dan izveš vse, kar moraš vedeti, da izpadeš kul pred frendi. S prijavo sprejemaš splošne pogoje in politiko zasebnosti.