Časoris
Letošnja situacija ni primerljiva z lansko, saj so bile lani v tem času šole zaprte za vse. Medtem ko so letos za dijake četrtega letnika že nekaj časa odprte, je spomnil direktor državnega izpitnega centra. Vir: Adobe Stock
Letošnja situacija ni primerljiva z lansko, saj so bile lani v tem času šole zaprte za vse. Medtem ko so letos za dijake četrtega letnika že nekaj časa odprte, je spomnil direktor državnega izpitnega centra. Vir: Adobe Stock

Na maturi pričakujejo dobre rezultate

Po prvomajskih počitnicah dijake zadnjih letnikov čaka matura, šestošolce in devetošolce pa nacionalno preverjanje znanja.

Kako bo potekala matura, je podrobneje predstavila ministrica za izobraževanje Simona Kustec.

Vsebinske in praktične spremembe ostajajo takšne, kot so jih napovedali decembra, čeprav so zadnje dni v javnosti krožile nasprotujoče si informacije.

Splošna matura se tako začenja 4. maja s pisanjem eseja iz materinščine, s poklicno se nadaljujeta 29. maja z izpitom iz angleščine, je potrdila

Na obe maturi je prijavljenih nekaj več kot 17 tisoč dijakov, od tega več kot 10 tisoč na poklicno.

Direktor državnega izpitnega centra Darko Zupanc je ocenil, da je na maturi relativno majhna nevarnost za širjenje koronavirusa. Pouk v šolah namreč ni eden glavnih virov širjenja okužbe.

Prepričan je, da bodo rezultati učenja maturantov julija, ob razglasitvi, obrodili »dobre sadove«.

Pred zadnjim zaprtjem je bilo med vsemi četrtimi letniki 75 okuženih. Ta številka ni zanemarljiva, a niti ni pretirano visoka. Več jih je bilo v karanteni: 1311. Včerajšnji podatki so bistveno nižji: 27 okuženih, 199 v karanteni. Tisti v karanteni se bodo mature lahko udeležili z negativnim izvidom PCR testa, ki ne bo starejši od 24 ur.

Darko Zupanc, direktor državnega izpitnega centra

Ministrstvo za zdravje bo izvajalce testiranja prosilo, da takšne maturante obravnavajo prednostno.

Pojutrišnjem bodo maturanti, ki so se prijavili, cepljeni. Tako bodo za večji del maturitetnih obveznosti že zaščiteni, je napovedal državni sekretar na ministrstvu za zdravje Franc Vindišar.

Hkrati je prosil, da se še vedno držijo ukrepov, kot je upoštevanje medosebne razdalje, šole pa naj poskrbijo za redno prezračevanje prostorov.

Sandra

Hanžič je novinarka, ki jo ob spremljanju vsakodnevnega dogajanja najbolj veselijo druženje s prijatelji, potovanja in sprehodi v naravo.

Vprašanje tedna

Vreme

Ljubljana Slovenia
Cloudy
2°C
 

Podprite Časoris

Pomagajte nam ohraniti Časoris.
Brez vas ni nas.

Pošljite sms Casoris5 na 1919 in darujte 5 evrov.

ali

Pomagajte prek PayPala. Uporabite lahko tudi bančno kartico.

Kako še lahko podprete Časoris?

Spletni arhiv Časorisa

Hej, te zanima, kaj se dogaja okoli tebe?

Naroči se na Časoris in vsak dan izveš vse, kar moraš vedeti, da izpadeš kul pred frendi. S prijavo sprejemaš splošne pogoje in politiko zasebnosti.