Časoris
Izbruh vulkana Pavlof na Aljaski, pogled iz vesolja. Vir: Nasa/Flickr
Izbruh vulkana Pavlof na Aljaski, pogled iz vesolja. Vir: Nasa/Flickr

Na Baliju bruha ognjenik, ki je spal 50 let

Bali je čudovit otok v Indoneziji. Mnogi poznajo njegove neverjetne plaže in druge naravne lepote, ki vsako lepo privabijo veliko turistov.

Toda Bali je tudi gorat otok vulkanskega izvora. Njegov najvišji vrh se imenuje Agung in je ognjenik. To pomeni, da na njegovo površje prihajajo snovi iz notranjosti Zemlje. To se ne dogaja ves čas, temveč le takrat, ko ognjenik izbruhne.

Ognjenik Agung. Vir: Michael W. Ishak/Wikipedia/CC BY-SA 4.0
Ognjenik Agung. Vir: Michael W. Ishak/Wikipedia/CC BY-SA 4.0

Ognjenik Agung je zadnjih 50 let počival, prejšnji teden pa je znova izbruhnil.

Kaj to pomeni? Predstavljaj si lonec mleka na štedilniku. Ko vsebina v notranjosti posode doseže določeno temperaturo, se začne dvigovati. Ko doseže rob posode, se razlije naokrog. Če mleko doseže tudi tebe, se lahko opečeš.

Še bolj nevarno je biti blizu bruhajočega ognjenika. Veliko večji je od posode in namesto mleka bruha lavo. Lavo v notranjosti Zemlje imenujemo magma in ima okoli 1500 stopinj Celzija. Na površju se nekoliko ohladi in ima le še od 800 do 1200 stopinj Celzija.

Ognjeniški izbruhi predstavljajo veliko nevarnost za prebivalstvo, pa ne le zaradi vroče lave, temveč tudi zaradi padajočega pepela ali strupenih plinov.

Ko so odgovorni na Baliju zaznali, da bo ognjenik verjetno izbruhnil, so razglasili najvišji stopnjo nevarnosti. Sto tisoč ljudi so prosili, naj zapustijo svoje domove. Območje v premeru 10 kilometrov okrog ognjenika so popolnoma zaprli za javnost.

Nad goro Agung se že nekaj dni dvigata črn dim in pepel, ki segata do višine 3400 metrov nad kraterjem. Na vrhu ognjenika se vidi tudi ogenj.

Ko je ognjenik bruhal nazadnje, je umrlo več kot tisoč ljudi. Če so ljudje upoštevali navodila, bi moral tokratni izbruh miniti brez žrtev.

Slovarček

Krater je osrednji del vulkana.

Za razmislek

  1. Ali veš, kako ravnati ob naravnih nesrečah (požarih ali poplavah)?
  2. Pri kateri temperaturi ti postane vroče?
  3. Kaj si vedel o Baliju, preden si prebral ta prispevek?

Mojca

Štruc rada piše o malih in velikih otrocih, o malih in velikih družinah in predvsem o vsem, kar bi otroke lahko zanimalo.

Vprašanje tedna

Podprite Časoris

Pomagajte nam ohraniti Časoris.
Brez vas ni nas.

SMS

Pošljite sms Casoris5 na 1919 in darujte 5 evrov.

ali

SMS

Pomagate nam lahko tudi na druge načine: z rednim mesečnim nakazilom, z bančno kartico ali prek PayPala.