Časoris
28. otroški parlament. Foto: Sonja Merljak/Časoris
28. otroški parlament. Foto: Sonja Merljak/Časoris

Na 28. otroškem parlamentu številni predlogi za boljšo šolo

»Mladi smo prihodnost te države,« so poudarili udeleženci 28. otroškega parlamenta.

V državnem zboru so se zbrali, da bi se pogovorili o šoli in šolskem sistemu.

Prisluhnili so jim tudi politiki, med njimi premier dr. Miro Cerar in ministrica za izobraževanje dr. Maja Makovec Brenčič.

»Mladi ste naša prihodnost, in ko vas poslušam, sem pomirjen, kajti če boste mladi tako zavzeto in odgovorno razpravljali o aktualnih zadevah, če se boste tako strpno, kot se danes, lotevali različnih vprašanj, ne mene ne nikogar iz moje generacije ne sme biti strah za prihodnost,« je osnovnošolcem, ki so zasedli skoraj vse sedeže v veliki dvorani državnega zbora, dejal Miro Cerar.

28. otroški parlament. Foto: Sonja Merljak/Časoris
28. otroški parlament. Foto: Sonja Merljak/Časoris

A mladim ni bilo zgolj do leporečenja. Od pristojnih so terjali odgovore. Zanimalo jih je marsikaj, na primer zakaj je bilo potrebno nacionalno preverjanje znanja uvesti že v tretje razrede in zakaj so dosežki pri NPZ v 9. razredu ocenjeni.

Pa tudi, ali bodo učitelji imeli več svobode in avtonomije pri svojem delu, ali bodo šolske torbe nekoč lažje in ali bodo v šoli uravnovesili pouk v naravi in pouk s pomočjo tehnologije.

Predlagali so, da bi učitelji poleg znanja ocenjevali tudi trud. Želijo si več praktičnih veščin in informacij o različnih poklicih pa tudi vsebine, ki sedaj nimajo prav veliko mesta v učnem načrtu. Izpostavili so denimo nudenje prve pomoči, bitcoine in begunsko krizo.

Nekatere odgovore so dobili takoj, na mnoge bodo morali počakati.

In ker si želijo, da bi bila šola v prihodnje še boljša, bo tudi prihodnje leto tema otroškega parlamenta Šola in šolski sistem.

Tako bodo lahko preverili, ali so jih pristojni slišali.

 

Za razmislek

  1. Kako bi ti spremenila šolo?
  2. Ali poznaš še kakšen šolski sistem?
  3. Kaj ti je v šoli najbolj všeč?

Sonja

Merljak Zdovc je urednica Časorisa. Je zelo radovedna in rada spoznava ljudi in njihove zgodbe. Veliko piše in včasih posname tudi kakšen video. Vesela bo, če ji pišeš.

Vprašanje tedna

Podprite Časoris

Pomagajte nam ohraniti Časoris.
Brez vas ni nas.

SMS

Pošljite sms Casoris5 na 1919 in darujte 5 evrov.

ali

SMS

Pomagate nam lahko tudi na druge načine: z rednim mesečnim nakazilom, z bančno kartico ali prek PayPala.