Časoris
Ognjemet. Vir: Pixabay
Vir: Pixabay

Morajo biti ognjemeti glasni, da v njih uživamo?

Božično-novoletnih praznikov za nekatere še ni konec.

Medtem ko so katoliki že zakorakali v januar in praznično vzdušje pustili v starem letu, so pravoslavni verniki minulo soboto slavili božič, opolnoči pa bodo vstopili tudi v novo leto.

Posebnih obredov v pravoslavnih cerkvah v Sloveniji ne bo, bodo pa potekale novoletne zabave, na katerih ne bo manjkalo tradicionalnih sarm. Nebo bodo spet, tako kot za silvestrovo, razsvetlili ognjemeti.

Pa morajo biti ti res glasni, da so veličastni?

Pokanje petard in presketanje raket ne vznemirja le ljudi. Zmedejo in prestrašijo se tudi živali. Motijo jih lahko tudi ognjemeti, ki  niso zgolj hrupni, ampak ponoči tudi nenaravno razsvetlijo nebo.

Da bi zmanjšali stres, ki ga živalim s pirotehniko povzročajo ljudje, so v italijanskem mestu Collecchio uzakonili tihe ognjemete.

To pomeni, da bodo ob večjih praznovanjih uporabljali le takšna eksplozivna sredstva, ki ne povzročajo hrupa.

S tem bodo veliko uslugo naredili hišnim ljubljenčkom, med katerimi so najbolj ogroženi psi, pa tudi živalim na kmetijah in na prostem.

Ptice lahko izgubijo občutek za orientacijo in letijo v napačno smer, kokoši težje nesejo jajca, krave pa proizvajajo manj mleka.

Ljubitelji živali zato svetujejo, da ob takšnih prireditvah štirinožnim prijateljem in drugim živalim omogočimo varno zavetje.

 

Slovarček

Pirotehnika oziroma pirotehnična sredstva so izdelki, ki vsebujejo eksplozivne snovi, ki proizvajajo toploto, svetlobo, zvok, plin ali kombinacijo teh učinkov. Če jih uporabljamo nepravilno, so lahko zelo nevarni.

 

Za razmislek

  1. Imaš tudi ti doma kakšno žival? Kaj narediš, ko je prestrašena?
  2. Zakaj so živali še posebej občutljive na tovrsten hrup?
  3. Bi podprla tihe ognjemete?

Sabina

Lavrič je novinarka, ki rada plava, teče, hodi in se tudi sicer veliko posveča športu.

Vprašanje tedna

Podprite Časoris

Pomagajte nam ohraniti Časoris.
Brez vas ni nas.

SMS

Pošljite sms Casoris5 na 1919 in darujte 5 evrov.

ali

SMS

Pomagate nam lahko tudi na druge načine: z rednim mesečnim nakazilom, z bančno kartico ali prek PayPala.