Časoris
28. Otroški parlament. Foto: Rok Dolenc
28. otroški parlament. Foto: Rok Dolenc

Moja poklicna prihodnost: Pri izbiri poklica poslušaj sebe, pravijo otroci

Katera znanja in veščine boš potreboval pri opravljanju poklica? Bi raje ostala doma ali te vleče v svet? Razmišljaš o poklicih prihodnosti?

Na ta in druga vprašanja je odgovarjalo približno sto udeležencev letošnjega 30. otroškega parlamenta.

Zaradi koronavirusa se niso srečali v državnem zboru kot običajno, ampak so razpravo prenesli na splet. V Zvezi prijateljev mladine Slovenije (ZPMS) so jim to omogočili s spletno platformo za e-participacijo OPIN.ME.

»Z odzivom otrok smo zadovoljni, saj so komentarji udeležencev zelo vsebinski. Uporaba spletne platforme je lahko tudi v prihodnje eden od načinov izobraževanja mladih,« pravi vodja programa Petra Zega. Uspešnost izvedbe je pripisala predvsem približno 170 mentorjem, ki delo za otroški parlament koordinirajo na osnovnih šolah.

Osnovnošolci so pri izbiri poklica negotovi.

»Sprašujejo se, ali bo poklic, za katerega se bodo odločili zdaj, sploh še obstajal.«

Nekateri vidijo priložnosti v poklicih, povezanih s tehnologijo, hkrati pa se zavedajo, da tehnologija ne more povsem nadomestiti človeka.

Prav tako jih skrbi, kakšno bo plačilo. »Sprašujejo se, ali bodo za poklic, ki bi ga zares radi opravljali, tudi plačani,« je povedala Petra Zega.  

Toda otroci ugotavljajo, da je odločitev v njihovih rokah: »Pri izbiri ne podlezite vplivom okolice, ampak se poslušajte,« sporočajo v svojih prispevkih.

V ZPMS bodo čez približno mesec dni z glavnimi sporočili letošnjega parlamenta seznanili učence in mentorje. Posredovali jih bodo tudi odločevalcem. Še vedno si želijo, da bi nacionalni parlament jeseni izvedli tudi v živo.

Slovarček

Participacija je sodelovanje v družbenem življenju, e-participacija pa sodelovanje v družbenem življenju prek elektronskih orodij.

Za razmislek

  1. Katere so prednosti e-participacije?
  2. O katerih poklicnih možnostih razmišljaš?
  3. Zakaj pravijo, da je pri ključnih odločitvah pomembno slediti srcu?

Katarina

Bulatović rada piše in razmišlja. Opazuje svet in ga poskuša razumeti. V dobrem in slabem.

Vprašanje tedna

Podprite Časoris

Pomagajte nam ohraniti Časoris.
Brez vas ni nas.

SMS

Pošljite sms Casoris5 na 1919 in darujte 5 evrov.

ali

SMS

Pomagate nam lahko tudi na druge načine: z rednim mesečnim nakazilom, z bančno kartico ali prek PayPala.