Časoris
Otroški parlament. Foto: Sonja Merljak/Časoris
Otroški parlament. Foto: Sonja Merljak/Časoris

Mladi želijo strpno družbo

Mladim je še kako mar, kaj se dogaja v naši državi. Odraslim želijo to pokazati in tudi doseči, da jih slišijo.

Državni sekretarki na ministrstvu za izobraževanje, znanost in šport dr. Andreji Barle Lakota so zato včeraj predali Memorandum mladih o izzivih prihodnosti. V njem so strnili zaključke iz Parlamenta mladih.

To je forum za izmenjavo mnenj, s katerim so v Zvezi prijateljev mladine Slovenije ob koncu šolskega leta nadgradili projekt Otroški parlament.

Priložnost za sodelovanje so preko moderirane spletne platforme za e-sodelovanje OP!N dobili vsi mladi, ki so želeli, da se sliši njihov glas.

Memorandum so državni sekretarki predali ob začetku novega, 28. cikla Otroških parlamentov.

»Z memorandum želimo sporočiti, da se zanimamo za vse, kar se dogaja v naši državi, in da imamo pomembna ter utemeljena mnenja glede naše prihodnosti,« pravi Edvina Dedić, dijakinja prvega letnika Srednje upravno administrativne šole Ljubljana.

»Otroški parlament ne želi biti le zabavna izkušnja debatiranja v državnem parlamentu,« dodaja Kaja Petrovič, dijakinja prvega letnika Srednje vzgojiteljske šole in gimnazije Ljubljana. »Naša razmišljanja, mnenja, predloge in kritike želimo predati vidnejšim predstavnikom države. Brez tega je vse skupaj le debatiranje, mi pa hočemo biti slišani in upoštevani.«

V svoji spomenici, naslovljeni na ministrico dr. Majo Makovec Brenčič, so mladi med drugim zapisali, da želijo strpno družbo. Vrednote prihodnosti bodo po njihovem mnenju znanje, delavnost in inovativnost.

 

Slovarček

Memorandum ali spomenica je pisna izjava o problemih, z zahtevo, da se jih uredi.

 

Za razmislek

  1. Katere probleme bi po tvojem mnenju morali odrasli urediti?
  2. Katere vrednote so ti najpomembnejše?
  3. Kako bi starejšim sporočil svoje mnenje?

Sonja

Merljak Zdovc je urednica Časorisa. Je zelo radovedna in rada spoznava ljudi in njihove zgodbe. Veliko piše in včasih posname tudi kakšen video. Vesela bo, če ji pišeš.

Vprašanje tedna

Podprite Časoris

Pomagajte nam ohraniti Časoris.
Brez vas ni nas.

SMS

Pošljite sms Casoris5 na 1919 in darujte 5 evrov.

ali

SMS

Pomagate nam lahko tudi na druge načine: z rednim mesečnim nakazilom, z bančno kartico ali prek PayPala.