Časoris
Podprite Časoris

Mlada Indijca dobitnika otroške nagrade za mir

Zrak v New Delhiju je zelo onesnažen.

Otroci, ki živijo v njem, redko vidijo modrino neba. Glavno mesto Indije je bilo leta 2020 tretjič zaporedoma razglašeno za najbolj onesnaženo prestolnico na svetu.

Prašni delci v ozračju ogrožajo tudi zdravje otrok, zato se ti pogosto ne smejo igrati na prostem.

Med tistimi, ki so morali ostajati doma, je sedemnajstletni Vihaan Agarwal, ki je od malih nog bolehal za astmo.

Ko je ugotovil, da je onesnažen zrak posledica množice smeti na ulicah in smetiščih, se je z mlajšim bratom Navom domislil, da bi bilo treba smeti razvrstiti in da bi jih morali redno pobirati.

Za svojo idejo sta prejela mednarodno otroško nagrado za mir, ki jo podeljuje organizacija Kids Rights.

»Onesnaženost zraka zelo vpliva na otroke. S pobudo sva začela pri nas doma in kmalu je prerasla v nekaj veliko večjega. Pokazala je, kaj lahko naredimo, če se nečesa lotimo in pri tem vztrajamo. Rada bi spodbudila tudi druge mlade, da se lotijo stvari, za katere jim je mar, pa četudi se zdijo majhne in nepomembne. Priznanje nama daje upanje, da nas bodo druga mesta podprla v najinem prizadevanju za Indijo brez odpadkov,« sta brata povedala po prejemu priznanja.

Med tremi finalisti je bila še osemnajstletna Christina Adane. S peticijo za ohranitev brezplačne malice za otroke tudi med počitnicami je dosegla, da so otroci v Veliki Britaniji še vse leto 2021 dobivali brezplačno malico.

Petnajstletni Muhammad Aasim iz Indije, ki se je rodil brez obeh rok, pa je organiziral 450 kilometrov dolg pohod in tako poskrbel, da je njegova vaška šola učencem ponudila tudi srednješolsko izobrazbo.

Slovarček

Astma je bolezen dihal, ki povzroča krčevito dušenje.

Za razmislek

  1. Kdo bi si po tvojem zaslužil tako nagrado?
  2. Kakšno nagrado za otroke še poznaš?
  3. Kaj pomeni priznanje, kot je mednarodna otroška nagrada za mir?

Sonja

Merljak Zdovc je urednica Časorisa. Je zelo radovedna in rada spoznava ljudi in njihove zgodbe. Veliko piše in včasih posname tudi kakšen video. Vesela bo, če ji pišeš.

Vprašanje tedna

Podprite Časoris

Pomagajte nam ohraniti Časoris.
Brez vas ni nas.

SMS

Pošljite sms Casoris5 na 1919 in darujte 5 evrov.

ali

SMS

Pomagate nam lahko tudi na druge načine: z rednim mesečnim nakazilom, z bančno kartico ali prek PayPala.