Časoris
Kako uspešn socialno vključevati otroke priseljence. Vir: Adobe Stock
Pri šolanju na daljavo je treba zagotoviti enake možnosti za vse učence. Vir: Adobe Stock

Medvrstniška pomoč je zelo učinkovita

Zaprtje šol in družbena izolacija med pandemijo sta še posebej močno prizadela ranljive skupine, med katerimi so tudi priseljeni otroci. Projekt MiCREATE je zato oblikoval priporočila o tem, kaj bi morali storiti, da bi morebitne izredne razmere v novem šolskem letu imele nanje manj negativnega vpliva.

Mednarodni projekt MiCREATE – Otroci priseljenci in priseljenske skupnosti v spreminjajoči se Evropi spremlja stanje priseljenih otrok v šolah in sprejemnih centrih v desetih evropskih državah, tudi v Sloveniji. 

Nekateri priseljeni učenci so s težavo sledili pouku v spletnih učilnicah. Čeprav so denimo imeli računalnik, niso imeli lastne sobe ali vsaj lastne pisalne mize. Učenje na daljavo je bilo zanje težje od običajnega pouka tudi zaradi pomanjkanja jezikovnih spretnosti. Selitev pouka na splet je še poglobila vrzeli v njihovem znanju. Nekateri od staršev niso dobili podpore pri učenju na daljavo. Včasih so celo morali ostati doma sami. Pomanjkanje podpore med šolanjem na daljavo je poslabšalo njihovo intelektualno in čustveno stanje.

»Upamo, da bodo naše ugotovitve in priporočila pripomogli k učinkovitejšemu zagotavljanju enakih možnosti za vse učence,« pravita vodji projekta MiCREATE dr. Mateja Sedmak in dr. Barbara Gornik

Kako jim lahko pomagamo pri premagovanju težav med šolanjem doma in stisk zaradi družbene izolacije med pandemijo?

Tako priseljenim otrokom kot njihovim staršem bi bila recimo v pomoč večjezična navodila za spletno učenje.

Šolska svetovalna služba bi lahko priseljenim učencem nudila podporo, ki jo potrebujejo, po telefonu.

Enostavna, a zelo učinkovita je medvrstniška pomoč. Pri pridobivanju digitalnih veščin, ki so nujne za spletno učenje, si lahko sošolke in sošolci pomagate med seboj!

Za razmislek

  1. Kaj ti je povzročalo največ težav pri šolanju na daljavo?
  2. Kaj si najbolj pogrešal pri šolanju na daljavo?
  3. Si že kdaj pomagala sošolki ali sošolcu? Na kakšen način?

Romana

Dobnikar Šeruga rada potuje po vsem svetu. Spoznava nove kraje in ljudi in se vedno znova razveseli spoznanja, da smo prebivalci tega planeta zelo različni in vendar povsem enaki.

Vprašanje tedna

Vreme

Ljubljana Slovenia
Cloudy
4°C
 

Podprite Časoris

Pomagajte nam ohraniti Časoris.
Brez vas ni nas.

Pošljite sms Casoris5 na 1919 in darujte 5 evrov.

ali

Pomagajte prek PayPala. Uporabite lahko tudi bančno kartico.

Kako še lahko podprete Časoris?

Spletni arhiv Časorisa

Hej, te zanima, kaj se dogaja okoli tebe?

Naroči se na Časoris in vsak dan izveš vse, kar moraš vedeti, da izpadeš kul pred frendi. S prijavo sprejemaš splošne pogoje in politiko zasebnosti.