Časoris
Ker pouk na daljavo teče z upočasnjenim tempom, bo matura prihodnje leto prilagojena. Vir: Adobe Stock
Ker pouk na daljavo teče z upočasnjenim tempom, bo matura prihodnje leto prilagojena. Vir: Adobe Stock

Matura 2021 s prilagoditvami in bonusi

Srednješolci bodo tudi letošnje šolsko leto končali z maturo, je sporočila ministrica za izobraževanje Simona Kustec. Pisanje bo potekalo na papirju in v živo ter ob upoštevanju vseh zdravstvenih priporočil. Ocenjevanje in vpogledi bodo potekali prek spleta.

Ker šolanje trenutno poteka z upočasnjenim tempom, so se odločili, da bodo dijakinje in dijake malce razbremenili.

Vsebine bodo skrčili tako na splošni kot tudi na poklicni maturi. Direktor Državnega izpitnega centra Darko Zupanc je napovedal tudi splošne bonuse.

Kaj so bonusi? Vsak kandidat bo za vsako nepopolnoma rešeno nalogo prejel 10 odstotkov možnih točk pri nalogi. S tem bodo pridobili vsi, predvsem pa tisti z najšibkejšim znanjem, je pojasnil.

Prilagodili bodo še pisanje šolskega eseja pri slovenščini. Njegov naslov bo bolj odprt, dijaki bodo lahko v svojih primerjavah in analizah vključili eno, drugo ali obe literarni deli iz tematskega sklopa. Podobno bo pri italijanščini in madžarščini.

Pri splošni maturi bo prilagojeno tudi izvajanje ustnih izpitov, saj zmanjšujejo obseg snovi za 15 odstotkov. Dijaki bodo o izločenih vsebinah obveščeni do konca februarja. Spomladi pa bodo obveščeni o zagovorih in kriterijih ocenjevanja pri izbirnih predmetih. Seznam vprašanj bodo skrajšali tudi na poklicni maturi.

Ministrica je napovedala še, da bodo v letošnjem šolskem letu šole izvedle tudi nacionalna preverjanja znanja. Takoj po novem letu, 4. januarja, pa bi se lahko v šolske klopi vrnili učenci prve triade in otroci s posebnimi potrebami. Sočasno se bodo predvidoma odprli vrtci.

Sandra

Hanžič je novinarka, ki jo ob spremljanju vsakodnevnega dogajanja najbolj veselijo druženje s prijatelji, potovanja in sprehodi v naravo.

Vprašanje tedna

Podprite Časoris

Pomagajte nam ohraniti Časoris.
Brez vas ni nas.

SMS

Pošljite sms Casoris5 na 1919 in darujte 5 evrov.

ali

SMS

Pomagate nam lahko tudi na druge načine: z rednim mesečnim nakazilom, z bančno kartico ali prek PayPala.