Časoris
Sassi di Matera. Foto: Clemens Franz/Wikimedia Commons/CC BY-SA 3.0
Sassi di Matera. Foto: Clemens Franz/Wikimedia Commons/CC BY-SA 3.0

Matera, mesto v skali

Ali veste, da na jugu Italije prebivalci še danes živijo v kamnitih jamah?

In da so na to ponosni?

Kaj ne bi bili!

Unesco je mesto Matera leta 1993 razglasil za svetovno dediščino. Tja sodijo območja, ki so zaradi svojega izjemnega naravnega ali kulturnega pomena pod zaščito organizacije Unesco.

Ministri za kulturo iz vse Evrope so ta teden njihovo mesto uradno razglasili tudi za evropsko prestolnico kulture leta 2019. To pomeni, da bo tisto leto v Materi veliko kulturnih prireditev.

Poleg Matere bo kulturna prestolnica še bolgarsko mesto Plovdiv. Z vsakoletno razglasitvijo evropske prestolnice kulture želimo Evropejci pokazati, kako pestra in bogata je naša kultura in koliko skupnih vrednot nas povezuje.

Pot do prestižnega naziva ni bila preprosta in je trajala kar pet let. A pot do ohranitve skalnatega mesta je bila še bolj zapletena in dolga.

V petdesetih letih dvajsetega stoletja so italijanske oblasti Matero hotele zapreti. Prebivalce so iz kamnitih jam, ki so jih njihovi predniki naseljevali že v pradavnini, preselili v bolj moderna bivališča. Bilo jih je sram, da v Italiji ljudje še živijo v kamnitih jamah in da v notranjosti redijo celo živino.

A ko se je že zdelo, da je Matera izumrla, se je vanjo spet začelo priseljevati vse več ljudi. Prihajali so predvsem umetniki in internetni podjetniki, rokodelci in spletni dizajnerji. Kamnita bivališča so spremenili v sodobna stanovanja, pisarne in delavnice.

Življenje v Materi je postalo moderno. Tako zelo moderno, da jo zdaj obiskujejo ljudje iz vsega sveta in da v njej snemajo holivudske filme.

Morda si katerega videl tudi ti.

Panoramski pogled na moderno Matero. Foto: Mateola/Wikimedia Commons/CC BY-SA 3.0
Panoramski pogled na moderno Matero. Foto: Mateola/Wikimedia Commons/CC BY-SA 3.0

Za razmislek:

  1. Ali imamo tudi na Slovenskem območja, ki so razglašena za svetovno dediščino?
  2. Kaj pomeni, da se nekdo nečesa sramuje?
  3. Prebivalci Matere so ponosni na svoj domači kraj. Na kaj si ponosen ti?

Sonja

Merljak Zdovc je urednica Časorisa. Je zelo radovedna in rada spoznava ljudi in njihove zgodbe. Veliko piše in včasih posname tudi kakšen video. Vesela bo, če ji pišeš.

Vprašanje tedna

Podprite Časoris

Pomagajte nam ohraniti Časoris.
Brez vas ni nas.

SMS

Pošljite sms Casoris5 na 1919 in darujte 5 evrov.

ali

SMS

Pomagate nam lahko tudi na druge načine: z rednim mesečnim nakazilom, z bančno kartico ali prek PayPala.