Časoris
Ker morajo otroci v šoli nositi maske, so se starši obrnili celo na ustavno sodišče. Vir: Adobe Stock
Ker morajo otroci v šoli nositi maske, so se starši obrnili celo na ustavno sodišče. Vir: Adobe Stock

Maske v šolah pereče za mnoge starše in otroke

Nekatere učence in dijake maske ovirajo pri pouku.

Skupina staršev je zato vložila pobudo na ustavno sodišče, da odloči, ali je njihovo obvezno nošenje zakonito.

Maske morajo med poukom nositi dijaki in učenci od šestega razreda dalje.

Starši pravijo, da je nošenje mask grob poseg v pravice otrok. Po njihovem je v nasprotju z ustavo ter evropsko in mednarodno konvencijo o otrokovih pravicah.

O obveznem nošenju mask v šolah se bo moral opredeliti varuh človekovih pravic. Vir: Pixabay
O obveznem nošenju mask v šolah se bo moral opredeliti varuh človekovih pravic. Vir: Pixabay

Prepričani so, da maske negativno vplivajo na telesno in duševno zdravje. Portal Necenzurirano je denimo poročal, da se je otrok z astmo zaradi maske dušil.

Starši še menijo, da ukrep nošenja mask ni strokovno upravičen, ker so otroci v šolah v mehurčkih, in da ne prispeva k obvladovanju epidemije.

Tudi na Pravno mrežo za varstvo demokracije se je obrnilo več kot 70 staršev, pojasnjuje Katarina Bervar Sternad, direktorica Pravno-informacijskega centra nevladnih organizacij (PIC).

Številčnost je jasno pokazala, da gre za zelo pereče vprašanje. Odločili smo se, da vprašanja in težave, ki so jih izpostavili starši, kot pobudo predložimo varuhu človekovih pravic. Varuh ima namreč namestnika, ki pokriva področje pravic otrok. Ocenili smo, da je v tem primeru potrebno, da se kot institucija opredeli do vprašanja, ki zadeva tako veliko število otrok.

Katarina Bervar Sternad, PIC

Pobuda je sestavljena iz treh glavnih vprašanj: kakšni so strokovni razlogi za ukrep nošenja mask, kakšne ukrepe lahko pričakujejo starši otrok, ki jih ne nosijo, in kako hud poseg v otrokove pravice je to.

Izpostavlja še, da je odlok, ki zapoveduje nošenje mask, nepopoln in ne dovoljuje kaznovanja z denarnimi kaznimi.

Zdravniki sicer zatrjujejo, da ni nobenih prepričljivih dokazov, da je nošenje mask kakorkoli škodljivo. Nošenje maske je izraz odnosa do sočloveka, meni Mateja Logar, vodja vladne svetovalne skupine za covid-19.

Na pravni mreži podpirajo ukrepe za preprečevanje širjenja epidemije, vendar morajo biti strokovno utemeljeni in v skladu z ustavnimi načeli.

Sandra

Hanžič je novinarka, ki jo ob spremljanju vsakodnevnega dogajanja najbolj veselijo druženje s prijatelji, potovanja in sprehodi v naravo.

Vprašanje tedna

Podprite Časoris

Pomagajte nam ohraniti Časoris.
Brez vas ni nas.

SMS

Pošljite sms Casoris5 na 1919 in darujte 5 evrov.

ali

SMS

Pomagate nam lahko tudi na druge načine: z rednim mesečnim nakazilom, z bančno kartico ali prek PayPala.