Časoris
Ameriški center za preprečevanje bolezni svetuje, naj mask ne nosijo mlajši od treh let, WHO nošenje priporoča starejšim od šest let. Vir: Freepik
Ameriški center za preprečevanje bolezni svetuje, naj mask ne nosijo mlajši od treh let, WHO nošenje priporoča starejšim od šest let. Vir: Freepik

Maske prinašajo več koristi kot morebitne škode

Otroci ste manj dovzetni za okužbo z novim koronavirusom.

A z odprtjem šol in vrtcev bo prišlo tudi do kroženja drugih nalezljivih bolezni, je napovedal strokovni direktor pediatrične klinike Marko Pokorn.

Večji otroci so lahko vir okužbe za odrasle. Kot pediater sem vesel, da so se šole odprle in da učni proces normalno poteka. Ne smemo pa dovoliti, da nam okužbe uidejo izpod nadzora. Treba je upoštevati načelo varnega druženja in nositi maske.

Marko Pokorn

Sprva ni bilo jasno, kakšen je vpliv mask na širjenje virusa. Svetovna zdravstvena organizacija (WHO) in evropski center za preprečevanje bolezni sta kasneje presodila, da je korist njihovega nošenja večja od morebitne škode.

Kako je to pogojeno s starostjo otrok?

Maske naj bi predvsem nosili starejši od 12 let, ker zanje veljajo enaka navodila kot za odrasle in so za širjenje okužb enako pomembni, je poudaril pediater.

Nošenje mask za otroke ni nevarno ali škodljivo. Raziskave, pri katerih so merili vsebnost kisika v krvi in ogljikovega dioksida v izdihanem zraku, niso zaznale pomembnih sprememb pri zmerni aktivnosti ali mirovanju, je pojasnil Pokorn na vladni novinarski konferenci.

Koronavirusna okužba otrok načeloma ne ogroža. Lahko se sicer pojavi večorganski vnetni sindrom; tudi pri tistih s kroničnimi obolenji bolezen lahko poteka resneje.

Prav za kronične bolnike so pediatri priporočili, da se jim omogoči cepljenje.

A dokler ne bodo končane vse raziskave, cepljenje priporočajo samo za starejše od 16 let. Cepivo Pfizer je namreč registrirano za uporabo od te starosti dalje.

Sandra

Hanžič je novinarka, ki jo ob spremljanju vsakodnevnega dogajanja najbolj veselijo druženje s prijatelji, potovanja in sprehodi v naravo.

Vprašanje tedna

Podprite Časoris

Pomagajte nam ohraniti Časoris.
Brez vas ni nas.

SMS

Pošljite sms Casoris5 na 1919 in darujte 5 evrov.

ali

SMS

Pomagate nam lahko tudi na druge načine: z rednim mesečnim nakazilom, z bančno kartico ali prek PayPala.