Časoris
Nasmejana deklica. Foto: jayhay2336/Wikimedia Commons/CC BY 2.0
Nasmejana deklica. Foto: jayhay2336/Wikimedia Commons/CC BY 2.0

Lepo je v Sloveniji biti otrok

Življenjske razmere po svetu niso enake.

V nekaterih državah pridelajo več pridelka kot drugje, drugod imajo rudnike polne rudnin. Ponekod se pogosto spopadajo s sušo ali poplavami ali divja vojna. Vse to vpliva na življenje.

Kjer so razmere težje, je tudi otrokom težko. Nimajo dovolj hrane, ne morejo hoditi v šolo, morda jih celo silijo, da se še čisto  majhni poročijo, ali pa da delajo za zaslužek.

V mednarodni organizaciji Save the Children so vse to upoštevali, ko so ugotavljali, v kateri izmed 172 držav sveta otroci živijo najbolje in kje najslabše.

Ugotovili so, da otroci najbolje živijo v Sloveniji in na Norveškem, najslabše pa v afriških državah.

ZDA so se uvrstile na 36. mesto, zaradi česar je eden od ameriških časopisov Melanii Trump predlagal, naj svojega sina Barrona namesto iz New Yorka v Washington preseli kar v rodno Slovenijo.

»Podatek, da je Slovenija na prvem mestu skupaj z Norveško, je razlog za to, da smo ponosni. Vedno pa je seveda prostor za izboljšave,« je bila vesela ministrica za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti Anja Kopač Mrak.

Tudi organizacija Save the Children je z raziskavo želela ne le, da smo ponosni, ampak je države želela opomniti, da se vedno lahko še bolj potrudijo.

Opozorili so, da se za najmanj 700 milijonov otrok po svetu otroštvo prezgodaj konča. S sodobnimi humanitarnimi akcijami pa lahko pomagamo, da bodo nekoč tudi otroci teh držav živeli tako dobro kot mi.

 

Slovarček

Humanitarna akcija je projekt zbiranja sredstev, s katerimi skušamo pomagati ljudem v stiski.

 

Za razmislek

  1. Poznaš koga, ki ima težje življenje od tvojega?
  2. Za kaj v svojem življenju si posebej hvaležen?
  3. Kako lahko pomagaš otrokom iz najrevnejših držav?

Mojca

Štruc rada piše o malih in velikih otrocih, o malih in velikih družinah in predvsem o vsem, kar bi otroke lahko zanimalo.

Vprašanje tedna

Vreme

Ljubljana Slovenia
Cloudy
4°C
 

Podprite Časoris

Pomagajte nam ohraniti Časoris.
Brez vas ni nas.

Pošljite sms Casoris5 na 1919 in darujte 5 evrov.

ali

Pomagajte prek PayPala. Uporabite lahko tudi bančno kartico.

Kako še lahko podprete Časoris?

Spletni arhiv Časorisa

Hej, te zanima, kaj se dogaja okoli tebe?

Naroči se na Časoris in vsak dan izveš vse, kar moraš vedeti, da izpadeš kul pred frendi. S prijavo sprejemaš splošne pogoje in politiko zasebnosti.