Časoris
Pri Legu so si zadali, da bodo njihove igrače spodbujale negovanje, skrb, prostorsko predstavo, ustvarjalno razmišljanje in reševanje problemov. Vir: Pexels
Pri Legu so si zadali, da bodo njihove igrače spodbujale negovanje, skrb, prostorsko predstavo, ustvarjalno razmišljanje in reševanje problemov. Otroci pa se sicer radi igrajo tudi z različnimi drugimi kockami. Vir: Pexels

Lego kocke niso več primerne samo za dečke

Kdo od tvojih prijateljev se pogosteje igra z lego kockami, deklice ali dečki?

Raziskava, ki so jo izvedli v podjetju Lego, je pokazala škodljive stereotipe, ki pri igri še vedno ovirajo ene in druge.

V njej je sodelovalo približno 7000 otrok med 6. in 14. letom in njihovih staršev, ki prihajajo s Češke, Poljske, Rusije, Velike Britanije, ZDA in Japonske.

Ugotovili so, da se, medtem ko se deklice vse bolj odločajo za ukvarjanje z dejavnostmi, ki veljajo za deške, 51 odstotkov dečkov boji, da bi se iz njih norčevali, če bi izbrali igrače, ki veljajo za dekliške.

Ob tem starši sinove spodbujajo k ukvarjanju s športom in dejavnostim STEM, deklicam pa ponujajo plesne aktivnosti in peko.

Gre za neenakost: deklice spodbujamo za igranje z deškimi igračami, obratno pa ne.

Gina Rippon, nevrobiologinja

Zakaj je to narobe?

Če se deklice ne igrajo z igračami za sestavljanje, ne razvijejo prostorskih veščin, ki jih bodo potrebovale v prihodnosti.

Medtem dečki ne razvijajo negovalnih sposobnosti, saj se ne igrajo s punčkami.

Vir: Pixabay
Vir: Pixabay

Podjetje Lego se je zato odločilo, da bodo igrače postale bolj vključujoče, poroča Guardian.

Nekatere so zasnovali tako, da so všeč obema spoloma.

Hkrati jih ne označujejo več kot primernih samo za deklice ali dečke. Tudi na njihovi spletni strani ne moremo iskati igrač, ki naj bi ustrezale enemu ali drugemu spolu. Med igračami lahko brskamo le na podlagi kategorije, starosti, cene.

Naša naloga je spodbujati vse, da se igrajo s kategorijami igrač, ki jih v preteklosti nismo videli kot primerne za njihov spol, poudarja Julia Goldin, vodja trženja pri Legu.

Slovarček

Nevrobiolog je biolog, ki preučuje živčevje.

Za razmislek

  1. Katera je tvoja najljubša igrača?
  2. S katero se že zdaj igrajo vsi, ne glede na spol?
  3. Zakaj je dobro že v otroštvu usvojiti različne veščine?

Sandra

Hanžič je novinarka, ki jo ob spremljanju vsakodnevnega dogajanja najbolj veselijo druženje s prijatelji, potovanja in sprehodi v naravo.

Vprašanje tedna

Podprite Časoris

Pomagajte nam ohraniti Časoris.
Brez vas ni nas.

SMS

Pošljite sms Casoris5 na 1919 in darujte 5 evrov.

ali

SMS

Pomagate nam lahko tudi na druge načine: z rednim mesečnim nakazilom, z bančno kartico ali prek PayPala.