Časoris
Združeni narodi s kampanjo Verified (preveri) opozarjajo na nevarnost širjenja dezinformacij. Vir: Projekt Verified
Združeni narodi s kampanjo Verified (preverjeno) opozarjajo na nevarnost širjenja dezinformacij. Vir: Projekt Verified

Lažne novice podaljšujejo pandemijo

V teh dneh so družbena omrežja spet polna napotkov, kako prepoznati lažne novice, kako ločiti dejstva od mnenj in kako vedeti, komu lahko zaupamo.

Med globalnim tednom medijske pismenosti pod okriljem organizacije Unesco so v številnih državah izpeljali različne dogodke o medijski pismenosti za vse.

Pomisli, preden deliš. Vir: Časoris
Pomisli, preden deliš. Vir: Časoris

V Časorisu otroke vse leto seznanjamo z medijsko pismenostjo. Tednu medijske pismenosti smo se pridružili z izzivom #MojaGlobalnaPrijateljstva.

V njem lahko sodeluješ tudi ti. Kako to narediš? Na naslov urednik@casoris.si pošlji prispevek, v katerem (resničnega, virtualnega ali izmišljenega) prijatelja iz druge države sprašuješ o njegovi domovini. Lahko mu tudi poveš, kako je v Sloveniji. Pomemben element medijske pismenosti je, da znaš ustvarjati kakovostne vsebine na različnih platformah. Svoja vprašanja lahko oblikuješ tudi na TikToku ali na Instagramu, dodaš ključnik #MojaGlobalnaPrijateljstva in označiš Časoris.

Združeni narodi pa so pripravili kampanjo Verified, pospremljeno s ključnikoma #Pledgetopause in  #Takecarebeforeyoushare, s katero sporočajo:   

  • Dezinformacije podaljšujejo pandemijo. Vsi lahko nekaj storimo, da ustavimo njihovo širjenje. Premisli, preden objaviš sporočilo na spletu, in prepreči širjenje škodljive vsebine.  
  • Sporočila lahko širijo škodljive dezinformacije. Včasih je težko ugotoviti, od kod prihajajo. Zato premisli, preden deliš, in podatke preveri v zaupanja vrednih virih. 
  • Bodi del rešitve in ustavi širjenje dezinformacij.  
  • Dezinformacije se lahko poigrajo s tvojimi čustvi. Poskrbi, da poznaš dejstva.
  • Deljenje dezinformacij na spletu ima lahko resne posledice. Preden deliš z drugimi, razmisli: Kdo je avtor? Kakšen je vir? Od kod prihaja? Zakaj to deli? Kdaj je bilo objavljeno?

»Če želimo uspešno reševati krize in globalne izzive, je bistveno, da imamo vsi zaupanja vredne in točne informacije, hkrati pa moramo biti prepričani, od kod prihajajo,« pojasnjuje Martin Nesirky, direktor Informacijske službe Združenih narodov na Dunaju.

Za razmislek

  1. Kako lahko prepoznaš informacije, ki jim lahko zaupaš?
  2. Ali v šoli namenjate pozornost medijski pismenosti?
  3. Zakaj želiš vedeti, kaj se dogaja okoli tebe?

Sonja

Merljak Zdovc je urednica Časorisa. Je zelo radovedna in rada spoznava ljudi in njihove zgodbe. Veliko piše in včasih posname tudi kakšen video. Vesela bo, če ji pišeš.

Vprašanje tedna

Podprite Časoris

Pomagajte nam ohraniti Časoris.
Brez vas ni nas.

SMS

Pošljite sms Casoris5 na 1919 in darujte 5 evrov.

ali

SMS

Pomagate nam lahko tudi na druge načine: z rednim mesečnim nakazilom, z bančno kartico ali prek PayPala.