Časoris
Lahkonočnice. Vir: A1
Lahkonočnice. Vir: A1

Lahkonočnice za lahko noč, ko starši nimajo časa

Vsak je rad vsaj za trenutek še otrok. Tudi najbolj močni in pogumni rogovileži, deklice, ki bi rade bile že odrasla dekleta, in celo najstniki uživajo, ko ob večerih prisluhnejo dobri pravljici.

Žal pa mnogim zaposlenim staršem primanjkuje časa za branje, dedki in babice pa pogosto živijo daleč stran.

V začetku lanskega leta se je na srečo našla modra glava, ki se je domislila rešitve: kaj če bi pravljice prebirali tisti starejši odrasli, ki imajo za to čas? Danes je skoraj vse mogoče, tudi to, da jih pri tem posnamejo in potem objavijo na spletu.

Nastale so Lahkonočnice – sodobne slovenske zvočne pravljice.

Ustvarja jih 12 avtorjev in okrog 10 ilustratorjev, prebirajo pa jih pa jih prebivalci domov starejših občanov Fužine, Trebnje, Tezno in člani Društva upokojencev Postojna.

Doslej jih je bilo na voljo 71, včeraj pa so predstavili še 31 novih, ki jim boste lahko prisluhnili do konca leta.

Tanja Kos iz podjetja A1, ki je pokrovitelj projekta, pravi, da so s poslušanostjo zelo zadovoljni. »V enem letu so poslušalci 71 pravljicam prisluhnili več kot 130 tisočkrat, spletno stran pa je obiskalo več kot 105 tisoč različnih obiskovalcev.«

Novost projekta je Pravljična škatla. V njej se skriva preprost recept za ustvarjanje pravljic, ki domišljiji pušča prosto pot. »Z njo želimo vzpodbuditi kreativnost in radovednost otrok tako, da se preizkusijo kot ustvarjalci pravljic. Vsak izmed nas namreč lahko ustvari pravljico po svojem okusu in najbližjim pričara čaroben večer,« dodaja Tanja Kos.

V Lahkonočnicah uživajo vsi: pripovedovalci (najstarejši), ustvarjalci (malo starejši), otroci (najmanj stari). Poskusi, morda boš tudi ti.

 

Slovarček

Dom starejših občanov je ustanova, v kateri skupaj bivajo starejši, ki ne morejo več živeti doma.

 

Za razmislek

  1. Katera je tvoja najljubša pravljica?
  2. Koga najraje poslušaš, ko ti bere?
  3. Ali doma najdete čas za skupno prebiranje pravljic?

Mojca

Štruc rada piše o malih in velikih otrocih, o malih in velikih družinah in predvsem o vsem, kar bi otroke lahko zanimalo.

Vprašanje tedna

Podprite Časoris

Pomagajte nam ohraniti Časoris.
Brez vas ni nas.

SMS

Pošljite sms Casoris5 na 1919 in darujte 5 evrov.

ali

SMS

Pomagate nam lahko tudi na druge načine: z rednim mesečnim nakazilom, z bančno kartico ali prek PayPala.