Časoris
Minister za notranje zadeve Aleš Hojs. Foto: Anže Malovrh/STA
Minister za notranje zadeve Aleš Hojs. Foto: Anže Malovrh/STA

Kriminalisti preiskujejo nakup ventilatorjev, minister Hojs odstopil

Epidemija novega koronavirusa ni imela samo velikega vpliva na življenje ljudi, ampak tudi na politično življenje v Sloveniji.

Že dva meseca v Ljubljani in več drugih slovenskih mestih vsak petek potekajo demonstracije proti vladnim potezam. Udeleženci so med drugim protestirali proti odnosu vlade do medijev in nevladnih organizacij, opozarjali na zanemarjanje težav delavcev v kulturi, pa tudi na sporne nakupe zaščitnih mask. V času, ko ni bilo dovoljeno zbiranje večjega števila ljudi, so protestirali na kolesih.

Nacionalni preiskovalni urad pa je včeraj pričel kriminalistično preiskavo nakupa dragih medicinskih ventilatorjev, ki so neprimerni za zdravljenje obolelih za covidom-19.

Na slabo organiziran in predrag nakup mask in druge zaščitne opreme so že dlje časa opozarjali novinarji in opozicijski politiki. Na nepravilnosti je po televiziji opozoril tudi žvižgač Ivan Gale.

Med preiskovanimi je tudi minister za gospodarstvo Zdravko Počivalšek, ki je bil odgovoren za nakup.

Ker se s to kriminalistično preiskavo notranji minister Aleš Hojs ni strinjal, je odstopil.

Opozicija pa je bila s policijskimi preiskavami zadovoljna. »Opozarjali smo na sumljive vladne prakse … Celotna vlada je zrela za odstop,« je po Twitterju komentiral prejšnji predsednik vlade Marjan Šarec, zdaj vodja opozicijske stranke LMŠ. »Ne Aleš Hojs, ta vlada mora oditi,« meni predsednica opozicijskih Socialnih demokratov Tanja Fajon.

Predsednik vlade Janez Janša kljub pozivom opozicije ne razmišlja o odstopu.

Slovarček

Nacionalni preiskovalni urad odkriva in preiskuje gospodarski in finančni kriminal.

Žvižgač je zaposleni ali bivši zaposleni, ki razkrije nepošteno ali nezakonito dejavnost v svojem podjetju ali ustanovi.

Odstop ponudi minister iz različnih razlogov. Lahko zato, ker se ne strinja s politiko vlade, ali zato, da prevzame odgovornost za resne napake pri svojem delu ali delu svojih sodelavcev.

Opozicijo sestavljajo tiste parlamentarne stranke, ki niso v vladi.

Za razmislek

  1. Ali se zanimaš za politiko?
  2. Katere politike in politične stranke poznaš?
  3. Ali uporabljaš zaščitno masko?

Romana

Dobnikar Šeruga rada potuje po vsem svetu. Spoznava nove kraje in ljudi in se vedno znova razveseli spoznanja, da smo prebivalci tega planeta zelo različni in vendar povsem enaki.

Vprašanje tedna

Podprite Časoris

Pomagajte nam ohraniti Časoris.
Brez vas ni nas.

SMS

Pošljite sms Casoris5 na 1919 in darujte 5 evrov.

ali

SMS

Pomagate nam lahko tudi na druge načine: z rednim mesečnim nakazilom, z bančno kartico ali prek PayPala.