Časoris
Foto: Arhiv Metke Tratnik
Metka Tratnik. Foto: Arhiv Metke Tratnik

Kravate za ženske

Danes praznujemo dan žena. Dan ni namenjen le poklanjanju šopkov, temveč je to praznik ekonomske, politične in socialne enakopravnosti spolov.

Moški in ženske po naravi nismo enaki. A naša različnost ne sme pomeniti, da je kateri od spolov vreden več ali manj.

Ko se borimo za enakopravnost, si želimo, da bi ženske za enako delo prejele enako plačilo kot moški, da bi imele enake možnosti zaposlitve, enak obseg opravkov v prostem času, enako možnost uspeha v družbi.

Za to se je že pred več kot sto leti zavzemala tudi Clara Zetkin. Prav ona je predlagala dan, posvečen vsem ženskam.

Enakopravnost med moškimi in ženskami še vedno ni povsem dosežena. Več žensk ima višjo izobrazbo od moških, za svoje delo pa povprečno prejemajo nižjo plačo. Ženske opravijo tudi več gospodinjskih del in več časa namenijo skrbi za otroke.

Drugače pa je pri Metki Tratnik iz Velenja. Verjame, da imajo ženske v življenju popolnoma enake naloge kot moški. S partnerjem si vse naloge doma enako razdelita. Oba njena sinova znata pospraviti posodo, starejši pa tudi že likati.

Nekoč je prodajala moške kravate, a se ji je zdelo, da ji ne gre najbolje. Obenem je opazila, da ženske pogosto ne vedo, kako bi se oblekle za v službo, da bi bile hkrati elegantne in ženstvene. Domislila se je, da bi ustvarila kravate za ženske.

Tudi Metka Tratnik ve, da so si moški in ženske različni. Meni, da so ženske bolj natančne. A to ne pomeni, da je bolje, če opravljajo vsa dela namesto moških.

Najbolje je sodelovati in se spoštovati. Kajti prav vsak človek je enkraten, tako ženska kot moški.

 

Za razmislek

  1. Katere so razlike med moškimi in ženskami?
  2. Zakaj prihaja do njih?
  3. Ali je ženska z veliko družino lahko poslovno uspešna?

Mojca

Štruc rada piše o malih in velikih otrocih, o malih in velikih družinah in predvsem o vsem, kar bi otroke lahko zanimalo.

Vprašanje tedna

Podprite Časoris

Pomagajte nam ohraniti Časoris.
Brez vas ni nas.

SMS

Pošljite sms Casoris5 na 1919 in darujte 5 evrov.

ali

SMS

Pomagate nam lahko tudi na druge načine: z rednim mesečnim nakazilom, z bančno kartico ali prek PayPala.