fbpx
Časoris
Svetovni dan revščine 2018. Vir: Pixabay
Svetovni dan revščine 2018. Vir: Pixabay

Ko je še pet evrov za vozovnico preveč

Otroci greste ponavadi radi na gledališko predstavo ali v muzej.

Toda na nekaterih šolah so tudi otroci, ki ta dan »zbolijo.«

Zakaj? Ker dnevi dejavnosti stanejo. Starši morajo prispevati vsaj za avtobusno vozovnico. Za nekatere pa je že pet evrov velik znesek.

Zakaj bi dali toliko denarja, če lahko otrok ostane doma? Na šolah jim ponudijo tudi brezplačno alternativno aktivnost, a te ne starši niti otroci ne sprejmejo radi. Raje rečejo, da so bolni, kot da bi bili videti siromaki.

Lani je bil tveganju socialne izključenosti v Sloveniji izpostavljen vsak šesti, v celotni Evropski uniji pa vsak četrti prebivalec, kažejo podatki Statističnega urada Slovenije (SURS).

Pod pragom tveganja revščine pa je lani živelo 13,3 odstotka ali 268.000 ljudi. Njihov mesečni razpoložljivi neto dohodek je bil nižji od 636 evrov na odraslega člana gospodinjstva.

»Te številke zahtevajo posebno pozornost in sistemske rešitve, saj se za vsako številko skriva življenje nekoga med nami,« pravi Milan Jakopovič iz dobrodelnega društva Petka za nasmeh.

»Ob iskanju ustreznih rešitev bi se kot družba morali izogniti obsojanju revnih, ki naj bi bili za svoje stanje krivi sami.«

Dodaja, da dobrodelne organizacije ne bodo mogle v nedogled izkoriščati človeške dobrote in tako po delčkih reševati probleme, za katere bi celovito morala poskrbeti država.

»Zdi se, da kot družba še nismo dosegli dovolj visoke stopnje zrelosti, da bi ustrezno ukrepali,« pojasnjuje Milan Jakopovič.

V zadnjem letu je država sicer poskrbela za več denarja za revne, a ta jim po njegovih besedah še vedno ne omogoča preživetja – kaj šele dostojnega življenja v trenutkih, ko so se znašli v stiski.

 

Slovarček

Alternativna aktivnost v tem primeru pomeni drugačno aktivnost, ki nadomešča prvotno.

 

Za razmislek

  1. Zakaj nekateri starši za svoje otroke raje rečejo, da so bolni, kot da ne morejo na izlet?
  2. Ali so med revnimi tudi taki, ki hodijo v službo?
  3. Zakaj?

Sonja

Merljak Zdovc je urednica Časorisa. Je zelo radovedna in rada spoznava ljudi in njihove zgodbe. Veliko piše in včasih posname tudi kakšen video. Vesela bo, če ji pišeš.

Vprašanje tedna

Vreme

Ljubljana Slovenia
Clear
15°C
 

Podprite Časoris

Pomagajte nam ohraniti Časoris.
Brez vas ni nas.

Pošljite sms Casoris5 na 1919 in darujte 5 evrov.

ali

Pomagajte prek PayPala. Uporabite lahko tudi bančno kartico.

Kako še lahko podprete Časoris?

Spletni arhiv Časorisa