Časoris
Onesnaženo nebo nad kitajskim mestom. Vir: Sam Haldane/Flickr/CC BY 2.0
Onesnaženo nebo nad kitajskim mestom. Vir: Sam Haldane/Flickr/CC BY 2.0

Ker ostajamo doma, je zrak čistejši

Svet se je ustavil. Zaprte so tovarne, na tleh so ostala letala, številni ljudje delamo od doma. Pandemija novega koronavirusa je prekinila dnevno rutino ljudi v večjem delu sveta.

V bolj onesnaženih mestih na Kitajskem pa so številni ljudje zato prvič po dolgem času uzrli modro nebo.

Mesec dni po začetku karantene je Evropska vesoljska agencija poročala o nižjih koncentracijah strupenega dušikovega dioksida v zraku v primerjavi z lanskim letom.

Viden oblak strupenih plinov nad industrijskimi središči in elektrarnami je skoraj izginil.

Glavni vir energije na Kitajskem je premog. Prav manjša uporaba premoga v času karantene naj bi najbolj prispevala k upadu zračnega onesnaženja.

Vir: Pixabay
Strupeni oblaki nad industrijskimi središči se razblinjajo. Fotografija je simbolična. Vir: Pixabay

Zrak je čistejši tudi v Evropi. Satelit je spremembe najprej zaznal v severni Italiji. Tudi tam so v začetku marca uvedli strogo karanteno.

Zaradi zaustavitve dela v tovarnah in prekinitve prometa so nižje koncentracije dušikovega dioksida v zraku izmerili še v Parizu, Rimu in Madridu.

»Koncentracija dušikovega dioksida v zraku niha iz dneva v dan, glede na človeške aktivnosti,« pravijo na nizozemskem meteorološkem inštitutu. Pri meritvah so zato upoštevali povprečje koncentracij zadnjih desetih dni in jih primerjali z enakim obdobjem lani.

V Sloveniji so kljub temu prejšnji konec tedna odsvetovali gibanje na prostem, saj je državo zajel oblak puščavskega peska, ki ga je prineslo z vzhoda.

Na vetrove, ki po svetu nosijo puščavski pesek, ljudje nimamo vpliva. Lahko pa s svojim načinom življenja vplivamo na čistost zraka v mestu.

Slovarček

Premog je fosilno gorivo, ki ga kopljejo v rudnikih in se uporablja za ogrevanje, obenem je vir energije v termoelektrarnah.

Dušikov dioksid je strupen plin jedkega vonja. Dolgotrajna izpostavljenost povečuje tveganje za okvaro pljuč in dihalnih poti. Nastaja ob izgorevanju fosilnih goriv.

Za razmislek

  1. Kaj ti je v času samoizolacije najbolj všeč?
  2. Kakšen vir energije uporabljate za gretje?
  3. Poznaš še kakšno fosilno gorivo?  

Urša

Adamič je biologinja in dramaturginja, ljubiteljica živali in pisane besede.

Vprašanje tedna

Podprite Časoris

Pomagajte nam ohraniti Časoris.
Brez vas ni nas.

SMS

Pošljite sms Casoris5 na 1919 in darujte 5 evrov.

ali

SMS

Pomagate nam lahko tudi na druge načine: z rednim mesečnim nakazilom, z bančno kartico ali prek PayPala.