Časoris
Če masko »izgubiš« v gozdu, ne bo kar izginila. Vir: Pixabay
Če masko »izgubiš« v gozdu, ne bo kar izginila. Vir: Pixabay

Kam gredo maske?

Maske so povsod okoli nas. Ne le na obrazih, tudi na pločnikih, v gozdovih in vodi. Kaj se tam zgodi z njimi?

Maske za enkratno uporabo nosimo na obrazu. Zato ne vsebujejo strupenih snovi, ki bi lahko onesnažile naravo.

To še ne pomeni, da jih lahko mečeš proč kjerkoli. V gozdu masko kmalu prekrije listje. Ker je izdelana iz umetnih snovi, se ne bo razgradila, ampak bo ostala za njo plastika.

Odvržena maska na pločniku ni samo grda smet. Če jo veter ali dež odplakne v odtok, bo po kanalizaciji priplavala do čistilne naprave. Tam se bo ujela na rešetkah, ki prestrežejo trdne predmete. Enako konča maska, ki jo odplaknemo v vece školjko: v čistilni napravi se bo ujela na »sito«. Od tam jo bodo delavci pobrali, posušili in zažgali.  

Če masko pozabiš v žepu kavbojk in jo po nesreči opereš v pralnem stroju, dobiš nazaj malce zmečkano, ampak na videz še uporabno masko. Toda videz vara: maska ne varuje več pred okužbo. Poleg tega je med pranjem izgubila številna vlakna. To je tako imenovana mikroplastika, ki gre v odpadno vodo. A čistilna naprava mikroplastike ne zmore ujeti, zato jo odplakne v reko, jezero ali morje.

Vir: Pixabay
Vir: Pixabay

Ker veš, kako škodljiva je mikroplastika, tudi veš, zakaj maska ne sme končati v morju. Morda jo bo naplavilo na obalo. Morda se bo v njene gumijaste trakove zapletla morska žival. Ali pa bo postala del plastične juhe, ki je za prebivalce morja smrtonosna.

Edino pravo mesto za rabljeno masko je zbirališče odpadkov. Ker maske ni mogoče reciklirati, jo odvrzi med navadne odpadke.

In nič ne bo narobe, če pobereš in odvržeš v smeti tudi »izgubljeno« masko, ki jo najdeš v gozdu.

Za razmislek

  1. Kako bi rešili problem rabljenih mask?
  2. Kako zmanjšaš količino odpadkov?
  3. Ali si se kdaj udeležila čistilne akcije?

Romana

Dobnikar Šeruga rada potuje po vsem svetu. Spoznava nove kraje in ljudi in se vedno znova razveseli spoznanja, da smo prebivalci tega planeta zelo različni in vendar povsem enaki.

Vprašanje tedna

Vreme

Ljubljana Slovenia
Mostly cloudy
25°C
 

Podprite Časoris

Pomagajte nam ohraniti Časoris.
Brez vas ni nas.

Pošljite sms Casoris5 na 1919 in darujte 5 evrov.

ali

Pomagajte prek PayPala. Uporabite lahko tudi bančno kartico.

Kako še lahko podprete Časoris?

Spletni arhiv Časorisa