Časoris
Naprave umetne inteligence bodo primerne za najširšo rabo potem, ko bomo naredili bolj sebi podobne, da bodo lahko govorile in sodelovale z nami. Vir: Freepik
Naprave umetne inteligence bodo primerne za najširšo rabo potem, ko jih bomo naredili bolj sebi podobne, da bodo lahko govorile in sodelovale z nami. Vir: Freepik

Kakšna bo šola prihodnosti?

O robotih in umetni inteligenci se vse pogosteje govori. Uporabljajo jih denimo za preganjanje osameljenosti pri starejših.

Te že kaj zanima, kdaj se boste z njimi srečali v šoli?

Takšna tehnologija še ni toliko razvita, da bi lahko preplavila šolski prostor, smo pa temu vsak dan bližje, so se strinjali govorci na nedavni konferenci o digitalnem izobraževanju, ki so jo pripravili v mednarodni organizaciji za gospodarsko sodelovanje in razvoj (OECD).

Umetna inteligenca je precej nova, zato še ne vemo, kaj zmore in kaj bo prinesla, je na konferenci poudarila Dominique Guellec z Observatorija za znanost in tehnologijo.

Melanie Mitchell z Inštituta Santa Fe je sicer pojasnila, kako jo ponekod že uporabljajo v praksi: z njo prevajajo jezike, prepoznavajo bolezni ali objekte.

Včasih se tudi zmoti, saj nima zdrave pameti, kot jo imamo ljudje, in trenutno še nihče zares ne ve, kako poskrbeti za to lastnost.

Vir: Freepik
Vir: Freepik

Kako primerno je torej v šolstvu?

Umetna inteligenca nikoli ne bo nadomestila učiteljev. Lahko pa jim pomaga odkriti, da je nekdo prepisal nalogo, ali pri pametnih inštrukcijah, ki jih z njeno pomočjo prilagodijo posameznemu učencu.

Melanie Mitchell, raziskovalka

V šolah bi lahko sčasoma začeli uporabljati tudi robote.

Tony Belpaem z Univerze v Plymouthu pravi, da je zaradi njih lahko pouk bolj pisan na kožo posameznega otroka in prilagojen njegovim sposobnostim.

Hkrati lahko prevzamejo vlogo otrokovega inštruktorja ali sovrstnika ter učiteljevega pomočnika, ki pouk naredi bolj zabaven.

Njihovo uvedbo v šole ovira cena. Roboti so dragi, vendar bi se pocenili, če bi jih začeli množično uporabljati in izdelovati.

Slovarček

Umetna inteligenca je  zmožnost stroja, da izkazuje človeške lastnosti, kot so mišljenje, učenje, načrtovanje in kreativnost.

Za razmislek

  1. Si želiš, da bi pri pouku imeli robote?
  2. Pri katerih predmetih bi bili najbolj zanimivi?
  3. Kje vse jih že uporabljamo?

Sandra

Hanžič je novinarka, ki jo ob spremljanju vsakodnevnega dogajanja najbolj veselijo druženje s prijatelji, potovanja in sprehodi v naravo.

Vprašanje tedna

Vreme

Ljubljana Slovenia
Showers
2°C
 

Podprite Časoris

Pomagajte nam ohraniti Časoris.
Brez vas ni nas.

Pošljite sms Casoris5 na 1919 in darujte 5 evrov.

ali

Pomagajte prek PayPala. Uporabite lahko tudi bančno kartico.

Kako še lahko podprete Časoris?

Spletni arhiv Časorisa

Hej, te zanima, kaj se dogaja okoli tebe?

Naroči se na Časoris in vsak dan izveš vse, kar moraš vedeti, da izpadeš kul pred frendi. S prijavo sprejemaš splošne pogoje in politiko zasebnosti.