Časoris
Zaščita pred soncem. Vir: Pexels
Zaščita pred soncem. Vir: Pexels

Kako se zavarujemo pred sončnimi žarki

Iz dneva v dan je bolj vroče. Ker smo letos še posebej dolgo hrepeneli po sončnih žarkih, se nam morda zdi, da se jim lahko brezskrbno predajamo. Pa ni čisto tako.

»Pred sončnimi žarki se je treba zaščititi vedno, kadar je sevanje najmočnejše, načeloma med 10. in 17. uro, saj je takrat nevarnost za kožo in oči največja,« pravi dermatologinja Metka Adamič.

Metka Adamič. Vir: Posnetek zaslona/metkaadamic.com
Metka Adamič

Kako to učinkovito storimo?

Zaščitimo se z lahkimi in svetlimi oblačili, pokrivali in očali. Na izpostavljenih predelih kože uporabimo kemična zaščitna sredstva, kot so kreme za sončenje. Z njimi se moramo dobro namazati, to pomeni, da na kvadratni centimeter kože namažemo dva miligrama zaščitnega sredstva, in to moramo narediti vsaki dve uri.

Pred soncem se je treba zavarovati tudi med plavanjem v morju in hojo v gorah. Posebej pozorno se morajo zaščititi svetlopolti, svetlolasi in modrooki ljudje, saj je sonce zanje še zlasti nevarno.

Ali morajo biti tudi otroci pozorni na zaščito?

Otroci se morajo posebej skrbno zaščititi pred soncem, saj veliko časa preživijo na prostem. Ob tem je pomembno vedeti, da uporaba zaščitnih sredstev ni namenjena podaljševanju bivanja na soncu!

Ali je poletje potem sploh še lahko zabavno?

Seveda. Tudi igra v senci je zabavna. Obenem je danes na voljo široka paleta modnih zaščitnih oblačil, kopalk, pokrival, ki omogočajo varno preživljanje prostih dni.

Ali moramo biti pozorni na zaščito samo na morju ali še kje?

Sončenje ni le ležanje na plaži in ob bazeni; soncu smo izpostavljeni med sprehajanjem, kolesarjenjem, delom na vrtu, hojo v šolo, vožnjo v avtu; mimogrede, steklo prepušča škodljive UVA žarke … Skratka, vedno, kadar nebo ni prekrito s temnimi gostimi oblaki.

 

Slovarček

Dermatologinja je zdravnica, ki skrbi za zdravje kože.

 

Za razmislek

  1. Kako se zaščitiš pred sončnimi žarki?
  2. Zakaj to počneš?
  3. Ali sonce škodi samo koži?

Sonja

Merljak Zdovc je urednica Časorisa. Je zelo radovedna in rada spoznava ljudi in njihove zgodbe. Veliko piše in včasih posname tudi kakšen video. Vesela bo, če ji pišeš.

Vprašanje tedna

Podprite Časoris

Pomagajte nam ohraniti Časoris.
Brez vas ni nas.

SMS

Pošljite sms Casoris5 na 1919 in darujte 5 evrov.

ali

SMS

Pomagate nam lahko tudi na druge načine: z rednim mesečnim nakazilom, z bančno kartico ali prek PayPala.