Velika noč je največji krščanski praznik.
Pa ne samo to! Hkrati je velik gurmanski praznik.
Spremljajo jo značilne dobrote, ki so pomemben
del praznovanja.
Mednje spadajo obvezni pirhi, potica, šunka in hren.
Pirhe je zelo zabavno barvati, malo težje pa jih je vse pojesti.
Tudi cela potica in šunka sta zalogaj, še posebno v družinah, ki niso tako številčne. Hrena pa že zaradi posebnega in močnega okusa ne moreš pojesti veliko.
Potem so tu še kruh, razni kolači in čokoladna jajčka.
Za veliko noč radi pretiravamo in na koncu nam lahko ostane kar precej hrane.
Kako jo lahko porabiš?
Pirhe lahko vmešaš v različne testeninske solate, iz njih pripraviš okusen namaz ali jih dodaš v sendviče.
Če ti jih je ostalo res veliko, lahko iz njih pripraviš jajčno solato.

Najlažje bo porabiti velikonočno šunko. Z malo iznajdljivosti lahko pripraviš cel kup različnih jedi.
Lahko jo narežeš na drobne koščke in jo namesto slanine dodaš v recept za italijanske testenine carbonara oziroma testenine po oglarsko.
Namesto klobase jo lahko dodaš v ričet ali joto, lahko jo pripraviš v omleti. Prav tako bo popestrila pico in katerikoli sendvič.
Šunka se bo najbolje obnesla v velikonočni prati.
Prata je stara slovenska jed, ki jo najpogosteje pripravljajo na Gorenjskem.
Narejena je iz starega kruha, narezanega mesa, čebule in jajc. V pečici jo lahko spečeš v obliki štruce.
Takšne dobrote so energijsko precej bogate, močno slane ali sladke in vsebujejo veliko maščob.
Zato jih uživaj zmerno, popij dovolj vode in ne pozabi na vsakodnevno gibanje.
Slovarček
Gurman je tisti, ki ima rad dobre, izbrane jedi in pijače.
Za razmislek
- Koliko pirhov ponavadi pobarvaš?
- Katera je tvoja najljubša velikonočna jed?
- Čemu je namenjen velikonočni ponedeljek?
