Časoris
Pri nas je v raziskavi Pisa sodelovalo 6.721 dijakov in učencev iz 296 srednjih, 52 osnovnih šol in dveh ustanov za izobraževanje odraslih. Foto: Andrea De Martin/Dreamstime
Pri nas je v raziskavi Pisa sodelovalo 6.721 dijakov in učencev iz 296 srednjih, 52 osnovnih šol in dveh ustanov za izobraževanje odraslih. Foto: Andrea De Martin/Dreamstime

Kako lahko izboljšamo bralno pismenost?

Kako uspešni so slovenski petnajstletniki v bralni, matematični in naravoslovni pismenosti?

Dosežki pri matematiki in naravoslovju so še vedno nad povprečjem držav članic OECD. Bralna pismenost pa je podpovprečna in najnižja, odkar sodelujemo v raziskavi.

povprečni dosežek v točkahSlovenijadržave OECD
branje469476
matematika485472
naravoslovje500485
Rezultati so slabi in zaskrbljujoči, je poudaril dr. Janez Vogrinc, vodja delovne skupine za pripravo nacionalnega programa vzgoje in izobraževanja.

Pri nacionalnem preizkusu znanja dr. Vogrinc opaža, da se učenci precej slabše odrežejo pri nalogah, kjer je več besedila in je treba podatke izluščiti. Naloge s kratkimi navodili jim gredo bolje.

Prav tako smo med državami z največjimi razlikami med spoloma pri bralni pismenosti. Deklice so kar za 44 točk boljše v njej kot dečki.

Dijaki so poročali o podpovprečni kakovosti odnosov z učitelji.

Hkrati so bolj zaskrbljeni zaradi matematike kot njihovi vrstniki iz tujine.

Dr. Vinko Logaj, direktor zavoda za šolstvo, je rezultate Pise povezal z rezultati raziskave o državljanski vzgoji. Dejal je, da oboji kažejo na slabo družbeno klimo, za katero smo odgovorni vsi.

Za razmislek

  1. Zakaj so takšne raziskave pomembne?
  2. Katere pismenosti še poznaš?
  3. Kako je na tvoje izobraževanje vplivala epidemija?
Podprite Časoris ozka pasica Časko

Sandra

Hanžič je novinarka, ki jo ob spremljanju vsakodnevnega dogajanja najbolj veselijo druženje s prijatelji, potovanja in sprehodi v naravo.

Vprašanje tedna

Podprite Časoris

Pomagajte nam ohraniti Časoris.
Brez vas ni nas.

SMS

Pošljite sms Casoris5 na 1919 in darujte 5 evrov.

ali

SMS

Pomagate nam lahko tudi na druge načine: z rednim mesečnim nakazilom, z bančno kartico ali prek PayPala.