Časoris
Šolska tekmovanja ukinjajo. Vir: Pexels
Šolska tekmovanja ukinjajo. Vir: Pexels

Kaj se bo zgodilo s šolskimi tekmovanji?

So vas učitelji v minulih dneh že vprašali, ali se boste preizkusili v znanju matematike na tekmovanju Kenguru?

Boste sodelovali?

Otroci o tekmovanjih, kot so tisto iz slovenščine za Cankarjevo priznanje, matematični Kenguru ali računalniški Bober, ne razmišljate veliko. Odločite se le, ali se jih boste udeležili ali ne.

Odrasli pa morajo razmisliti tudi, kdo bo tako tekmovanje plačal. In prav tu se je te dni zapletlo.

Po družabnih omrežjih se je zaradi predvčerajšnjega prispevka v oddaji Slovenska kronika na RTV razširila informacija, da tekmovanj iz matematike, fizike, kemije, računalništva in logike menda ne bo več. Država naj bi namreč ukinila njihovo sofinanciranje.

Mnogi so se zato zelo jezili na državo oziroma na njene predstavnike – politike. Eni, ker so prepričani, da so taka tekmovanja edina stvar, ki jo šole nudijo nadarjenim učencem. Drugi, ker so se zbali, da bodo otroci ostali brez Zoisovih štipendij.

Denar za izvajanje tekmovanj zadnja tri leta delijo na zavodu za šolstvo. Tisti, ki jih želijo organizirati, se morajo prijaviti na razpis. Če želijo biti na razpisu uspešni, morajo pravilno izpolniti veliko obrazcev.

Na zavodu zdaj pojasnjujejo, da so se organizatorji zmotili prav pri obrazcih.

Ali to pomeni, da nekaterih tekmovanj res ne bo več, za zdaj ni jasno. V ZOTKS so namreč, kot danes piše Delo, dejali, da jih bodo letos izpeljali.

»Ob prijavi na novi razpis smo bili izbrani kot »potencialni organizator« za naša tekmovanja. Kaj bo iz tega nastalo ob oddaji poročil in kako bodo ocenjevali takrat, pa ne ve nihče. Če se bo trend nadaljeval, je res vprašanje, kako dolgo bomo lahko dogodke organizirali,« je za Časoris dogajanje dodatno pojasnila Mija Kordež iz ZOTKS.

Prispevek smo dopolnili z izjavo ZOTKS.

 

Slovarček

Sofinancirati pomeni prispevati delež denarja.

Štipendija je denarna pomoč. Namenjena je kritju stroškov, ki so povezani s šolanjem. Zoisove prejemajo nadarjeni učenci. Pogoj za pridobitev je tudi dober rezultat na tekmovanju iz matematike, kemije, logike in podobno.

Razpis je javna objava, s katero iščejo kandidate, ki bodo nekaj naredili.

 

Za razmislek

  1. Ali se udeležuješ šolskih tekmovanj v znanju?
  2. Zakaj se ti zdijo pomembna?
  3. Kje se lahko učenci še izkažejo?

Sonja

Merljak Zdovc je urednica Časorisa. Je zelo radovedna in rada spoznava ljudi in njihove zgodbe. Veliko piše in včasih posname tudi kakšen video. Vesela bo, če ji pišeš.

Vprašanje tedna

Vreme

Ljubljana Slovenia
Mostly cloudy
14°C
 

Podprite Časoris

Pomagajte nam ohraniti Časoris.
Brez vas ni nas.

Pošljite sms Casoris5 na 1919 in darujte 5 evrov.

ali

Pomagajte prek PayPala. Uporabite lahko tudi bančno kartico.

Kako še lahko podprete Časoris?

Spletni arhiv Časorisa