fbpx
Časoris
Otroci, ki ostajajo v šoli, bodo lahko brez maske le v učilnici. Vir: Adobe Stock
Otroci, ki ostajajo v šoli, bodo lahko brez maske le v učilnici. Vir: Adobe Stock

Kaj nas čaka v prihodnjih dneh v šoli in doma?

Število okužb med zaposlenimi v osnovnih šolah, med dijaki in študenti se povečuje, zato je vlada sprejela nove ukrepe. Učenci tretje triade, dijaki in študenti prihodnji teden prehajajo na šolanje na daljavo.

Če se bo epidemiološka slika po jesenskih počitnicah izboljšala, bi lahko pouk znova stekel po modelu B, torej tako kot je potekal do zdaj, pravi ministrica za izobraževanje dr. Simona Kustec.

Popoldanske in obšolske dejavnosti v šolskih prostorih do nadaljnjega ne bodo izvajali. V zaprtih šolskih športnih objektih se lahko izvajajo le športna tekmovanja in treningi športnih klubov za registrirane športnike v starostnih kategorijah mlajši člani in člani.

Delo v vrtcih, dijaških ter študentskih domovih bo še naprej nespremenjeno.

Tudi v glasbenih šolah bo pouk potekal na daljavo. V zavodih za izobraževanje otrok s posebnimi potrebami in osnovnih šolah s prilagojenim programom pa bodo programe izvajali v šoli oziroma zavodu.

Dijaki, ki so že na praktičnem usposabljanju z delom, ga po navodilih ministrstva še naprej izvajajo v skladu z navodili in ukrepi delodajalca. Enako velja za dijake, ki bi v tem času začeli z izvajanjem praktičnega usposabljanja z delom.

Učenci, ki ostajajo v šoli, bodo morali še naprej nositi maske, ko ne bodo v učilnici.

Trenutno je med zaposlenimi na šolah ter učenci in dijaki 0,09-odstotni delež okuženih, v karanteni pa nekaj več kot odstotek.

Razlik med regijami pri sprejemanju ukrepov v izobraževanju na ministrstvu za zdaj niso delali, ker je temeljno ustavno načelo, da država vsem zagotavlja enake pogoje izobraževanja.

Kaj se še obeta v prihodnjih dneh:

  • ob individualni športni aktivnosti na prostem maska ne bo potrebna,
  • nadzor nad gibanjem med regijami bo naključno nadzorovala policija; prehod bo dovoljen v nekaterih primerih, kot so denimo odhod v službo oziroma službena pot, nega svojcev …
  • turistične bone bodo tisti, ki so prenočišče že rezervirali, lahko izkoristili tudi zunaj regije,
  • v rdečih regijah od polnoči velja splošna prepoved zbiranj, shodov, dogodkov,
  • katere regije sodijo na rdeči seznam, bodo ugotavljali enkrat na teden; trenutno jih je sedem.

V sredo so v Sloveniji opravili 5.287 testov na okužbo z novim koronavirusom in potrdili 745 okužb. To je največ testov in potrjenih okužb doslej v enem dnevu.

Skupaj so doslej potrdili 10.683 okužb z novim koronavirusom, umrlo pa je 176 bolnikov s covidom-19. V bolnišnicah se zdravi 221 bolnikov. Štirideset jih potrebuje intenzivno zdravljenje.

Sonja

Merljak Zdovc je urednica Časorisa. Je zelo radovedna in rada spoznava ljudi in njihove zgodbe. Veliko piše in včasih posname tudi kakšen video. Vesela bo, če ji pišeš.

Vprašanje tedna

Vreme

Ljubljana Slovenia
Sunny
24°C
 

Podprite Časoris

Pomagajte nam ohraniti Časoris.
Brez vas ni nas.

Pošljite sms Casoris5 na 1919 in darujte 5 evrov.

ali

Pomagajte prek PayPala. Uporabite lahko tudi bančno kartico.

Kako še lahko podprete Časoris?

Spletni arhiv Časorisa