Časoris
@casoris

Kaj bodo politične stranke storile za otroke: SD #TanjaFajon #SocialniDemokrati#Volitve #Volitve2022 #Časoris @socialnidemokrati

♬ original sound – Časoris

Kaj bodo politične stranke storile za otroke: SD

Volitve 2022. Ilustracija: Nina Semolič

Na aprilskih volitvah za vstop v državni zbor se bo predvidoma potegovalo 20 strank. Osmim strankam, ki jim javnomnenjske ankete kažejo možnost uvrstitve v državni zbor, smo zastavili štiri enaka vprašanja.

Socialne demokrate (SD) vodi evropska poslanka Tanja Fajon. Stranka deluje od leta 1993, trenutno pa ima v državnem zboru 13 poslancev.

Kaj bo prva stvar, ki jo boste naredili za otroke, če boste izvoljeni v državni zbor?   

Prizadevali si bomo zagotoviti brezplačno malico za vse otroke in dijake.

Ne smemo dopustiti, da je kdorkoli lačen v naši državi. Stiske med mladimi, pa tudi revščina in lakota, so velike težave. Torej brezplačna šolska prehrana bo naš prvi cilj.

Kaj bo prva stvar, ki jo boste naredili za otroke, če boste dobili mesto v vladi?  

Zagotovili bomo neodvisno institucijo varuha otrokovih pravic. To je predlagal že naš državni svetnik Tomaž Horvat v sodelovanju z Zvezo prijateljev mladine Slovenije in Mrežo za otrokove pravice.

Zdi se mi zelo pomembno, da imajo tudi otroci mesto prek neke neodvisne institucije, da lahko povedo, kaj jih teži, in da imajo na drugi strani svojega zagovornika pravic.

Na katero družbeno pomembno temo se boste osredotočili v naslednjem mandatu? 

Javno kakovostno zdravstvo bo naša prioriteta. Vsi ljudje, otroci, mladi, starejši morajo priti pravočasno do zdravnika in zdravstvenih storitev. Danes temu ni tako.

Veliko priložnosti je za izboljšave, predvsem da dobimo družinske zdravnike, da čim prej pridemo do specialista in da skrajšamo čakalne vrste. Zdravje je na prvem mestu in to bo naša glavna skrb.

Dva logotipa in disclaimer Erasmus+

Z eno besedo povejte, za kaj se zavzema vaša stranka? 

Spoštovanje.

Slovarček

Prioriteta pomeni prednost.

Več o volitvah

Kaj moraš vedeti o volitvah?

Za starše in učitelje

Kako govoriti o volitvah?

***

Vprašanja, ki jih je pripravil Časorisov mladi novinar, osmošolec Jan Petrovčič, smo poslali strankam, ki jim je sredi marca anketa Mediane nakazala možnost vstopa v državni zbor. To so Gibanje Svoboda, SDS, SD, Levica, NSi, LMŠ, SAB in Povežimo Slovenijo. Njihove odgovore objavljamo v naključnem vrstnem redu.

Naša pravila o spremljanju volilne kampanje so objavljena v Splošnih pogojih in informacijah.

Podprite Časoris Podporniki-102040 Share

Sandra

Hanžič je novinarka, ki jo ob spremljanju vsakodnevnega dogajanja najbolj veselijo druženje s prijatelji, potovanja in sprehodi v naravo.

Vprašanje tedna

Podprite Časoris

Pomagajte nam ohraniti Časoris.
Brez vas ni nas.

SMS

Pošljite sms Casoris5 na 1919 in darujte 5 evrov.

ali

SMS

Pomagate nam lahko tudi na druge načine: z rednim mesečnim nakazilom, z bančno kartico ali prek PayPala.