Časoris
@casoris

Zakaj je bil Marjan Šarec čuden otrok? Razlaga Časorisovemu mlademu novinarju Janu Petrovčiču. #ListaMarjanaŠarca #volitve @marjansarec @strankalms

♬ original sound – Časoris

Kaj bodo politične stranke storile za otroke: LMŠ

Volitve 2022. Ilustracija: Nina Semolič

Na aprilskih volitvah za vstop v državni zbor se bo potegovalo 21 strank. Osmim strankam, ki jim javnomnenjske ankete kažejo možnost uvrstitve v državni zbor, smo zastavili štiri enaka vprašanja.

Listo Marjana Šarca (LMŠ) vodi Marjan Šarec. Stranka deluje od leta 2014. V državnem zboru ima 14 poslancev. Prav on je odgovarjal na naša vprašanja, Časorisovemu mlademu novinarju Janu Petrovčiču, ki jih je oblikoval, pa je posnel še poseben nagovor. V njem izvemo, zakaj je bil – po svojih besedah – čuden otrok.

@casoris

Kaj bodo politične stranke storile za otroke: LMŠ #MarjanŠarec #ListaMarjanaŠarca #Volitve #Volitve2022 #Časoris @marjansarec @strankalms

♬ original sound – Časoris

Kaj bo prva stvar, ki jo boste naredili za otroke, če boste izvoljeni v državni zbor? 

Prepričan sem, da je družina osnovni prostor medsebojne povezanosti, prostor za učenje ljubezni in spoštovanja soljudi. To je nekaj, česar se naučimo že v otroštvu. Zato bomo družinam in še posebej otrokom namenili veliko pozornosti.

Med drugim se bomo zavzeli za ukrepe, ki bodo vašim staršem ali skrbnikom omogočili lažje usklajevanje službe in zasebnega življenja, da boste lahko več časa preživeli skupaj.

Kaj bo prva stvar, ki jo boste naredili za otroke, če boste dobili mesto v vladi?

Da boste dobro pripravljeni na življenje, boste otroci in mladostniki poleg znanja, ki ga že zdaj dobite v šolah, potrebovali še številne druge veščine: sodelovanje, komuniciranje, ustvarjalnost, inovativnost, drznost tvegati in hitro prilagajanje na spremembe.

Zdi se mi pomembno, da vas spodbujamo h kritičnemu razmišljanju, saj boste tako lahko postali odgovorni državljani. Zato bomo takšne veščine umestili v učne načrte. Želimo pa si povečati tudi vaše zanimanje za šport ter zdrav način življenja.

Na katero družbeno pomembno temo se boste osredotočili v naslednjem mandatu? Izberite eno.  

Na zagotavljanje blaginje, dostojnega življenja za vse generacije in skupine. Opremili vas bomo s kakovostnim znanjem, mladim in mladim družinam bomo zagotovili dostopna stanovanja, zaposlenim varne službe, vse to pa pomeni, da bodo starejši dobili dostojne pokojnine, tisti, ki jim v življenju ne gre tako dobro, pa socialno varnost. 

Tako bomo živeli v boljši družbi, ki ne bo pozabila na nikogar in kjer se bomo vsi spoštovali.

Z eno besedo povejte, za kaj se zavzema vaša stranka? 

Razvoj.

Dva logotipa in disclaimer Erasmus+

To pomeni, da se zavzema za napredek in boljšo prihodnost. In naša prihodnost ste prav vi mladi.

Več o volitvah

Kaj moraš vedeti o volitvah?

Za starše in učitelje

Kako govoriti o volitvah?

***

Vprašanja, ki jih je pripravil Časorisov mladi novinar, osmošolec Jan Petrovčič, smo poslali strankam, ki jim je sredi marca anketa Mediane nakazala možnost vstopa v državni zbor. To so Gibanje Svoboda, SDS, SD, Levica, NSi, LMŠ, SAB in Povežimo Slovenijo. Njihove odgovore objavljamo v naključnem vrstnem redu.

Naša pravila o spremljanju volilne kampanje so objavljena v Splošnih pogojih in informacijah.

Podprite Časoris Podporniki-102040 Share

Sandra

Hanžič je novinarka, ki jo ob spremljanju vsakodnevnega dogajanja najbolj veselijo druženje s prijatelji, potovanja in sprehodi v naravo.

Vprašanje tedna

Podprite Časoris

Pomagajte nam ohraniti Časoris.
Brez vas ni nas.

SMS

Pošljite sms Casoris5 na 1919 in darujte 5 evrov.

ali

SMS

Pomagate nam lahko tudi na druge načine: z rednim mesečnim nakazilom, z bančno kartico ali prek PayPala.