Časoris
@casoris

Kaj bodo politične stranke storile za otroke: Gibanje Svoboda #LucijaTacer #GibanjeSvoboda#Volitve #Volitve2022 #Časoris @gibanje.svoboda

♬ original sound – Časoris

Kaj bodo politične stranke storile za otroke: Gibanje Svoboda

Volitve 2022. Ilustracija: Nina Semolič

Na aprilskih volitvah za vstop v državni zbor se bo predvidoma potegovalo 20 strank. Osmim strankam, ki jim javnomnenjske ankete kažejo možnost uvrstitve v državni zbor, smo zastavili štiri enaka vprašanja.

Gibanje Svoboda (GS) vodi Robert Golob. Stranka deluje od letošnjega januarja, a ima v državnem zboru vseeno dva predstavnika. Vanjo sta namreč prestopila poslanca Janja Sluga in Jurij Lep. Na naša vprašanja pa je odgovarjala kandidatka za poslanko Lucija Tacer.

Kaj bo prva stvar, ki jo boste naredili za otroke, če boste izvoljeni v državni zbor?   

Prizadevala si bom za okrepitev telesne aktivnosti in osebne avtonomije. To pomeni, da bomo v učne načrte vključili več športnih vsebin in da bo na voljo več brezplačnih športnih vsebin za mladostnike in otroke.

Na področju infrastrukture bomo pa delali, da bo na voljo varna infrastruktura, tako da bodo otroci lahko prišli do svojih obšolskih in šolskih dejavnosti peš ali s kolesom.  

Kaj bo prva stvar, ki jo boste naredili za otroke, če boste dobili mesto v vladi?  

Še bolj sistemsko bi se lotili več področij, ki se tičejo mladostnikov in otrok, posebej zato, ker vlada predlaga v bistvu večino sprememb in starih in novih zakonov. Tako da bi se tukaj lotili univerzalnega otroškega dodatka, tudi financiranja predšolske vzgoje, ampak za ta krajši video bi se jaz osredotočila na duševno zdravje otrok in mladostnikov.

To je tema, kjer je treba res doseči veliko sprememb in se je pokazala kot velika šibka točka tudi zdaj med pandemijo, ko mladi nismo mogli obiskovati šol na način, kot smo navajeni, in se nismo mogli družiti s svojimi vrstniki.

Zato mislimo, da je treba povečati število svetovalnih delavcev na šolah, da mladim že na tej točki pomagamo. Treba je vzpostaviti mrežo centrov za duševno zdravje, da bodo ti dostopni po celi Sloveniji, ne recimo samo v mestih. Tu je v bistvu tudi priložnost, da vključimo neko svetovanje specializantov psihologije in psihiatrije, da se še bolj olajša dostop do teh storitev.

Na katero družbeno pomembno temo se boste osredotočili v naslednjem mandatu? 

Na medgeneracijsko zavezništvo za trajnostni razvoj. Vemo, da smo se tudi na mednarodnem nivoju zavezali za to, da si bomo prizadevali za trajnostni razvoj. To pomeni, da bomo ljudje trenutne generacije lahko zadovoljevali potrebe na tem planetu, ampak s tem ne bomo – ali vsaj poskušali bomo – da ne bomo ogrožali te enake možnosti za prihodnje generacije.

Zato potrebujemo neko medgeneracijsko sodelovanje, in to bomo storili tako, da mlade opolnomočimo, kako aktivno sodelujejo v naši družbi, in tudi starejše, ki jim hkrati zagotovimo varno starost.

Dva logotipa in disclaimer Erasmus+

Z eno besedo povejte, za kaj se zavzema vaša stranka? 

Svobodo.

Slovarček

Avtonomija pomeni neodvisnost, samostojnost.

Več o volitvah

Kaj moraš vedeti o volitvah?

Za starše in učitelje

Kako govoriti o volitvah?

***

Vprašanja, ki jih je pripravil Časorisov mladi novinar, osmošolec Jan Petrovčič, smo poslali strankam, ki jim je sredi marca anketa Mediane nakazala možnost vstopa v državni zbor. To so Gibanje Svoboda, SDS, SD, Levica, NSi, LMŠ, SAB in Povežimo Slovenijo. Njihove odgovore objavljamo v naključnem vrstnem redu.

Naša pravila o spremljanju volilne kampanje so objavljena v Splošnih pogojih in informacijah.

Podprite Časoris Podporniki-102040 Share

Sandra

Hanžič je novinarka, ki jo ob spremljanju vsakodnevnega dogajanja najbolj veselijo druženje s prijatelji, potovanja in sprehodi v naravo.

Vprašanje tedna

Podprite Časoris

Pomagajte nam ohraniti Časoris.
Brez vas ni nas.

SMS

Pošljite sms Casoris5 na 1919 in darujte 5 evrov.

ali

SMS

Pomagate nam lahko tudi na druge načine: z rednim mesečnim nakazilom, z bančno kartico ali prek PayPala.